Още по темата

Германия затяга контрола около получаването на социални помощи от мигранти. Според нов закон, одобрен от правителството, „граждани на ЕС, пристигащи в Германия без да имат осигурена работа, ще могат да кандидатстват за помощи за безработни, след като са живели в страната поне пет години“.

Досега на парична помощ можеха да разчитат всички, които са в страната от половин година.

Междувременно стана ясно, че ако изборите в Германия бяха днес, 45% от избирателите отново биха гласували за Ангела Меркел, показва местно социологическо проучване, цитирано от БГНЕС.

Резултатът идва въпреки постоянните критики към нея заради мигрантската политика на страната.

По последни данни от началото на годината досега в Германия са пристигнали около 213 000 мигранти.

Броят им обаче е в пъти по-малък от същия период миналата година:

 „В течение на тази година успяхме значително да намалим броя на мигрантите. Успяхме да въведем ред в процедурата за обработване на молбите“, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Вижте в галерията и пътят на част от мигрантите у нас...

Съвсем скоро пък самата Меркел заяви, че вече няма да използва прословутата си фраза „Ние ще се справим“, която стана символ на мигрантската политика на страната.

С това тя отново възвръща лидерските си позиции сред германците, следвана от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който е и член на Социалдемократическата партия на Германия.

За Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел биха гласували 56% от избирателите. Самият канцлер обаче все още не е дал заявка дали ще се кандидатира отново за поста.

Мигранти плъзнаха по площадите на Атина - СНИМКИ

Какво се случи от 2015-та насам в Германия:

През 2015 г. стотици хиляди бежанци минаха по балканския маршрут на път за Европа. Главната цел на повечето от тях бе Германия.

Решението на Ангела Меркел през септември миналата година да пусне бежанците на територията на Германия без излишна бюрокрация, показа страната като гостоприемна и солидарна със съдбата на търсещите закрила.

Още на следващия ден на гарата в Мюнхен пристигнаха хиляди бежанци, което настрои част от електората срещу нея.

Вижте още:

Германия взе китайски турист за бежанец и му даде пари

Ужас в Германия! Все повече изнасилвания от мигранти

Арестуваха имигранти, готвели атентат в Германия