Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е необходимо да се вземат „важни решения“, за да се интегрират бежанците като работна сила в Германия по-бързо, предаде агенция Ройтерс. Меркел се срещна с големите компании в страната, които са наели малко над 100 бежанци, откакто около 1 млн. мигранти пристигнаха в Германия през миналата година.

Канцлерът се бори за политическото си оцеляване след политиката си а отворени врати и привика шефовете на някои от най-големите компании в Берлин в сряда, за да си обясни липсата им на действие и да обменят идеи как могат да се справят по-добре.

Вижте бежанците в Германия в снимки

Много от бизнесмените заявиха, че

липсата на познания по немски език, невъзможността на повечето бежанци да докажат някакви квалификации,

както и несигурността около разрешителното им да останат в Германия, им пречат да действат бързо.

Ангела Меркел каза, че ако е необходимо, могат да бъдат изработени специални разпоредби, за да се ускори интеграцията на бежанците в работна среда, но все пак призна, че това изисква време.

„Много от тях ходят на интеграционни курсове, а други чакат да се включат в тях. Ето защо мисля, че трябва да покажем малко търпение, но и да сме готови по всяко време да вземем важни решения“, обясни канцлерът.

Германия взе китайски турист за бежанец и му даде пари

Бежанците в Германия: Само германска храна, а сме араби

Ужас в Германия! Все повече изнасилвания от мигранти

Най-много чужденци са назначени в германската пощенска служба „Дойче Пост“.

Бежанците се занимават предимно с доставянето на писма и колети.

„Като се има предвид, че 80% от търсещите убежище не са високо квалифицирани и нямат висока степен на владеене на немски език, ние сме им предложили предимно работни места, които не изискват технически умения и непрекъсната комуникация“, каза говорител на компанията.

Ясно е, че първоначалният ентусиазъм, че вълната от мигранти може да стимулира икономическия растеж и да спомогне за облекчаване на недостига на умения в Германия – където населението в трудоспособна възраст се очаква да се свие с 6 млн. души до 2030 г. – се изпарява.

Повечето германски компании, особено тези в производството, предпочитат да наемат хора чрез структурирани програми за обучение, в които младите хора се обучават в продължение на четири години за висококвалифицирани и понякога специфични работни места.

Наскоро пристигналите от Сирия, Ирак, Афганистан и други места напоследък, обаче, са предимно

зле подготвени дори за обучението.

Защо в Европа ще дойдат още повече мюсюлмани

Европейците свързват бежанците с риск от тероризъм

Просто е твърде рано да се очаква голям брой бежанци да бъдат наети, казват повечето германски компании.

„Нашият опит показва, че отнема минимум 18 месеца за един добре обучен бежанец да мине през процедурата за предоставяне на убежище и да научат немски език на достатъчно ниво, за да кандидатстват за работа“, каза говорителят на „Дойче телеком“, която планира да вземе 75 бежанци като стажанти тази година, но все още не може да предложи постоянно работно място.

Междувременно избухнаха

сблъсъци между местни жители и бежанци в германския град Баутцен,

съобщи местната полиция.

На един от площадите в саксонския град се събраха около 80 местни жители, включително жени, и около 20 мигранти. Очевидци твърдят, че двете групи се обиждали, в ход бяха пуснати и бутилки.

Пристигналите около 100 служители от органите на реда разделиха спорещите и се опитаха да ги изтласкат от площада. Тогава от мигрантските редици полетели дървени палки и бутилки срещу полицаите. Няма съобщения за пострадали или жертви.

Подобни инциденти не се случват за първи път в този град.