Още по темата

„С близо 60% са намалели опитите за нелегално проникване през границата в сравнение с миналата година. Това е факт и формално погледнато миграционният натиск в сравнение с миналата година е изключително благоприятен”.

Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов на среща в Малко Търново с представители на местната власт в региона.

„И през миналата година, в сравнение с Гърция, в страната проникваха в пъти по-малко нелегални незаконни мигранти”, коментира главният секретар на МВР.

„Необходима ни е помощ от гражданското общество по места в случаите на незаконно проникнали в страната групи нарядите на Гранична полиция своевременно да получават информация, за да противодействат”, заяви той.

По думите му, „това поставя пред нас предизвикателството за пореден път да докажем на европейските ни партньори, че границата ни продължава да е сигурна и професионално охранявана от силите на Гранична полиция, подпомагана от колегите от ГД „Национална полиция“ и от българската армия”.

Костов призова за подкрепа от местната власт и цялото гражданско общество.

Борисов: Аз съм изключително притеснен

Гърците се оплакват от повече бежанци след опита за преврат в Турция

Сърбия предложи да помогне за границата с Турция

„Конкретно от хората в пограничните райони, които са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират като видят в далечината група дали е от незаконно проникнали мигранти, очакваме незабавно да сигнализират органите на Гранична полиция. За подобряване на комуникацията сме организирали колегите от Гранична полиция периодично да посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между редовите служители по границата и населението”, обясни Костов.

Според него напоследък има признаци на изменение в профила на имигрантите, които проникват незаконно в страната – и като националност и произход, и като възраст, а също и в модела им на поведение.

„Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия, като обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция „ Миграция“, както и в центровете от открит тип на Държавната агенция за бежанците. Етническият състав на незаконно навлезлите мигранти е преобладаващо не от зоните на потенциален военен конфликт – все факти, които трябва да получат обществено достояние така, че гражданите да не правят опити сами да противодействат, а да подават сигнали в Гранична полиция”, почерта Костов.

Той посочи, че към момента няма места с пробиви по преградното съоръжение. Продължава и въведената практика на мобилни контролно-пропускателни пунктове за внезапни проверки на моторни превозни средства за евентуален превоз на нелегално преминали границата чужденци.