Още по темата

Група от около 15 мигранти, настанени в центъра за временно настаняване в столичния квартал „Враждебна“ заплашиха, че ще започнат гладна стачка, информира NOVA.

Бежанците са сирийци, които са били прехвърлени у нас по схемата за релокация, според която до края на следващата година страната ни трябва да приеме общо 1300 души. По тази схема вече сме приели 21 мигранти.

Вижте мигрантите, които пристигат у нас в галерията ни.

По-късно

от Агенцията по бежанците съобщиха след разговор с бежанците, че стачката се отменя.

По първоначална информация те искали да протестират, защото получили обещание за несъществуващи в нашата страна условия за пребиваване.

Мигрантите са препратени от Гърция след решенията на ЕС за квотно разпределение на лица, търсещи закрила в южната ни съседка и в Италия.

Румяна Бъчварова: Наясно ли сте вашите родители откъде са дошли?

Предадоха на съда Низамов, който върза имигранти със свински опашки

Европа на крачка да връща мигранти към България

По думите на Радослав Стаменков от Международната организация по миграция, никой не е предлагал райски условия за пребиваване в България: „На никакъв етап от информационните срещи с тези хора не е предоставяна такава информация.

Те са запознати с основните права и задължения, които имат в България, общото устройство на страната, климата, религията, процедурата, която ще бъде извършена по предоставяне на бежански статут тук и последващите мерки. Няма дума за получаване на пари в брой или това толкова широко рекламирано 500 евро на месец“.

От Агенцията за бежанците обясниха, че

най-вероятно преместените у нас сирийци са имали по-големи очаквания за условията на своето пребиваване в България.

„Тези лица до известна степен са били леко объркани, защото те непрекъснато комуникират помежду си с такива, които са изпратени в други държави. А националната процедура в отделните държави е различна и затова е станало объркването“, заяви Даниел Инджиев от Държавната агенция за бежанците.