Още по темата

Над 15 100 станаха мигрантите, влезли в страната от началото на годината. Само за последната седмица у нас са установени 498 мигранти. За същия период са задържани едва 4 каналджии, предаде БГНЕС. 

Вижте в снимки пътя на част от мигрантите у нас...

От данните на Държавна агенция за бежанците се установява, че голяма част от чужденците не желаят да остават в центровете за настаняване, тъй като те са препълнени. Само през последните седем дни от бежанските центрове са излезли 584 мигранти.

Европа на крачка да връща мигранти към България

Задържаха над 50 нелегални в Свиленград

Все по-малко хванати каналджии

Към момента заетостта на центровете на ДАБ е 106%, т.е. при капацитет от 5 190 лица в тях са настанени 5 483 лица. Ситуацията в центровете за настаняване на опасни лица и такива, чиято националност тепърва ще се установява, които са на подчинение на Дирекция “Миграция” на МВР

продължава да е критична.

Капацитетът на заетост е 169%, т.е. при 940 места, настанени са 1 587 чужденци.

Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира, че цялата дипломация на Европа трябва да се насочи към прекратяване на военните действия, на първо място в Сирия. Той участва в организирания от ЕНП Жени конгрес в София „Миграция и интеграция: влиянието върху жените”, съобщиха от правителствената пресслужба.

По думите на Борисов всеки един от лидерите в Европа има достатъчно контакти, а Комисията, Европарламентът и Европейският съвет разполагат с лостове,

за да повлияят на президентите на Русия и САЩ,

на първите дипломати на тези страни да постигнат съгласие за Сирия. „Мигрантска криза за Русия и за САЩ няма. Всички идват в Европа, защото нашите лидери десетилетия наред са изграждали най-доброто място за живеене, изградили са ЕС, защото са били много по-прозорливи, изживели са стогодишни войни и сега… знаят, че каквито и недоразумения и трудности да има в Съюза, няма по-добро от мира и общите действия”, заяви Борисов.

Борисов заплаши полицейски шефове с уволнение

„Милиони убити, смазана инфраструктура. Представете си майките в тези държави

там, където е имало детска градина, вече я няма; там, където е имало болница, вече я няма… Къщата, апартаментът, жилището – вече ги няма. Представете си, че за миг видите такива картини за Европа – какво ще направите? Ще се обадите в партията, в парламента? Или първо ще видите къде са децата ви? Няма ли да потърсите друго място в света, каквото и да ви струва това, за да им намерите място за по-добро бъдеще”, попита Борисов.