Още по темата

Български полицаи незабавно връщат в Турция мигранти и кандидати за убежище, често след като им откраднат личните вещи и ги подложат на насилие.

Това заяви днес правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Ройтерс.

Мигранти от Афганистан, Сирия и Ирак са казали, че са били подложени на принудително връщане, ограбване, насилие и нападения с полицейски кучета, показва проучване на организацията, проведено между октомври и декември миналата година сред 45 бежанци в шест страни.

Според организацията мигранти са съобщили за 59 случая на насилствено връщане от България в Турция между март и ноември 2015 г., а 26 бежанци са заявили, че са били бити от полицията или хапани от полицейски кучета.

"Всички освен един казаха, че са им били взети вещите, в някои случаи под дулото на оръжия, от хора, описани от тях като служители на българските правоприлагащи органи, после са били принудително върнати през границата в Турция", заяви "Хюман райтс уоч".

Организацията призова българските власти да предприемат спешни действия за спиране на незаконното отношение към хора, които търсят защита, и да потърсят сметка на отговорните за това.

Говорителка на българското вътрешно министерство каза, че насилственото връщане на кандидати за убежище или подлагането им на неподходящо отношение не са част от политиката на България към мигрантите и че всеки случай, за който има информация, се разследва, посочва Ройтерс.

Само преди дни пък стана ясно, че 118 мигранти, от които 61 деца, са били спасени от удавяне от служители на МВР.

Полицейски наряд от Ново село забелязал голяма група от хора, която опитвала да се добере до брега на Марицата. Част от хората били открити в местност, обрасла с храсталак.