Още по темата

Висши политици от управляващата дясноцентристка коалиция в Германия имаха среща преди няколко седмици, за да изковат нов закон, който ще спре потока от бракове между възрастни мигранти и жени под 18 години, които често са момичета, внасяни от страни от Третия свят.

Благосъстоянието на децата като приоритет и еднаквото третиране на мъжете и жените са стълбове на нашето общество

и нашето разбиране на нашите ценности“, пише в документ, публикуван от християндемократите (ХДС) и коалиционните им партньори от християнсоциалния съюз (ХСС).

Вижте бежанците в Германия в снимки

Според сега съществуващия закон в Германия една двойка може да сключи брак, ако единият или двамата партньори са навършили 16 години, но все още не са на 18 г., стига да получат разрешение от съда.

През миналата година са били извършени над 1000 такива сватби в цялата страна, а по-голямата част от тях са с участието на по-възрастни мъже мюсюлмани, много от които са от последните мигранти от общо 1 млн. бежанци, които дойдоха в Германия от началото на 2015 г.

Определен процент от тези сватби са направо незаконни и включват педофилия. Въпреки че няма предоставени точни цифри,

някои от булките не са имали навършени дори 16 години и са били омъжени извън Германия, където такива практики са допустими от закона.

Други пък пристигат с подправени документи, в които се посочва, че възрастта им е по-голяма от действителната, най-вече като част от уреден или дори насилствен брак.

Няма работа за мигрантите в Германия

Германия взе китайски турист за бежанец и му даде пари

Бежанците в Германия: Само германска храна, а сме араби

„Анулирането на браковете с деца чужденци трябва да бъде политика, която да бъде прилагана. Когато отделите за закрила на детето например разберат за дете встъпило в брак, те трябва да подадат молба за анулирането му“, пише в документа.

Заместник-председателят на групата на ХДС/ХСС в Бундестага Щефан Харбарт призова за

нова универсална възрастова граница за встъпване в брак – 18 години.

Според него тази мярка следва да се наложи до края на годината и призова министъра на правосъдието Хайко Маас да се предприемат необходимите действия.

„Според нашите културни идеи браковете с деца са неприемливи. Също такива са и уредените бракове – на всеки трябва да му бъде позволено да избира сам своя партньор. Ние

няма да толерираме незаконното паралелно ислямско правосъдие“,

категоричен е Харбарт.

Сблъсквайки се с огромния брой все още неинтегрирани мигранти, Германия е изправена и пред сложни правни решения на множество чувствителни в културно отношение въпроси.