Още по темата

„Хората, които не бягат от войната в Сирия, трябва да бъдат върнати страната, от която идват или най-малкото в Турция. Можем да ги оставяме с автобуси на турската граница”. Това заяви за „Здравей, България” по NOVA Асен Николов, заместник-председател на младежката организация на ВМРО. 

„Разбирам притесненията на хората в България и в Харманли, но ние трябва да търсим реални решения. Това в момента е предизборно. Политиците се опитват да отклоняват обществено мнение от истинските проблеми в държавата, като насочват гнева на хората към най-уязвимата група”, контрира сирийският журналист Нидал Хлайф.

По думите му „част от имигрантите са икономически, част от тях са бежанци, това го решава държавата”.

Масов бой между бежанци в Харманли

Гърците се оплакват от повече бежанци след опита за преврат в Турция

Сърбия предложи да помогне за границата с Турция

„Истерията около бежанците в България не е реална. Разбирам в Германия да има истерия, където има 1 милион бежанци, в Ливан, в Йордания, в Турция… В България няма бежанска криза”, подчерта Хлайф.

„За първите 6 месеца на тази година броят на подалите молби за закрила е около 9 хиляди, а одобрените молби са около 600”, посочи той.

Според Нидал Хлайф, „това, че не се прави разграничение между икономически имигранти и бежанци е умишлено”.

„Кой пуска тези хора през границата? Трафикантите на бежанци работят с политически чадър. Те не работят самостоятелно. От време на време има акции срещу тях за няколко дена, след това всичко тръгва постарому. Полицията ги знае много добре”, смята Нидал Хлайф.

„През ноември 2012 бях с Ина Гълъбова да питаме хората в Харманли за мнението им за откриването на бежанския център. Той още не беше отворен. Много хора бяха против. Оттогава държавата какво е направила? Това сега е предизборно, нещата ще продължат постарому след изборите”, прогнозира Нидал Хлайф.

„Икономическите имигранти не искат да останат тук, те не заемат работни места, те не разчитат на социални помощи”, добави той.

„България има интерес да работи с Турция, не защото харесваме Ердоган. Процедурата за депортиране на тези хора не е лесна” , смята Нидал Хлайф. „Трябва да се търси дългосрочно решение за миграционния въпрос”.

„Турция шантажира цяла Европа, като заплашва да пусне милионите бежанци, които са на турско-сирийската граница. За нас това е неприемливо”, коментира на свой ред Николов и подчерта, че на протеста в неделя срещу бежанския центъра са излезели почти всички граждани на Харманли.