Още по темата

Роза Дайоб е родена преди само седмица в източногерманския град Магдебург. Бащата на бебето е имал собствен бизнес в Сирия - фирмата му търгувала с компютри и мобилни телефони. През 2014 година пристигнал в Германия като бежанец и подал документи за убежище. По-късно изтеглил и семейството при себе си. Името му е Раис.

"Семейството ми е тук, имам работа, щастлив съм," заявява той пред "Дойче Веле" (Deutsche Welle).

Сириецът повече не се нуждае от подаяния от държавата - намерил си е работа в DHL. Работи основно вечерна и нощна смяна за малко над 11 евро на час. Пратките понякога стигат до 30 килограма. Но работата е много атрактивна за бежанци, казва Андреас Кьоглер от фирмения синдикат.

"Това е наша съвместна инициатива с бюрото по труда: поканихме на разговор сирийски бежанци, от които си избрахме тези, които наистина проявяват интерес към тази работа. Предложихме им обучение, а след това и трудови договори."

Освен бащата на бебето, компанията е взела на работа и един сирийски студент, преминал по опасния маршрут през Средиземно море. Анас Алмала изпраща по-голямата част от спечеленото на родителите си и на петте си братя и сестри в Дамаск. Решил е да избяга:

"Всички момчета на моята възраст трябва да служат в армията. Но аз не искам да убивам хора. Затова избягах от Сирия."

Deutsche Post DHL дава работа на около 50 бежанци в цяла Германия, а три пъти повече са тези, които карат практика във фирмата. От което ползи извлича и самата компания.

"Електронната търговия се разраства, а ние трябва да сме в крак с новите тенденции. Съответно и изискванията към нас растат. Затова и постоянно трябва да увеличаваме персонала си."

В Магдебург има място за новодошли - по-малко в центъра, повече в крайните квартали, където живее и семейството на Раис Дайоб. Тревожат го заплахите, които вече е чувал от неонацисти. Но Раис не желае да говори за това - предпочита да разкаже как в семейството са преодолели първоначалния скептицизъм на съседите:

"Жената прави сладкиш, аз отивам в съсед, казвам: заповядай, добър апетит. Този сладкиш - специален, арабски. Сега - вече всичко наред."

Семейство Дайоб желае да остане в Германия. През следващия месец двете братчета на Роза тръгват на детска градина в Магдебург.