„Това, което правим, е да имаме постоянно полицейско присъствие в района на центъра. След разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова дори увеличихме това присъствие. Ще има и жандармерийски екип в района. Целта е да наблюдаваме настанените в центъра да не нарушават обществения ред и от друга страна – към тях да не се оказва насилие”. Това коментира през "Събуди се" по NOVA директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. 

Вижте бежанците в центъра на столицата в нашата галерия

Коментарът му е по повод вчерашния протест в столичния квартал "Овча купел" - хората искат общежитието за мигранти да бъде преместено извън квартала. Въпреки че на няколко пъти имаше напрежение в „Овча купел“ заради мигрантите, до момента в полицията няма регистрирани случаи на агресия от страна на чужденците. Късно в сряда имаше и опит за саморазправа с мигрантите. Тогава се появи информация, че предния ден бежанци се нахвърлили върху българин и потрошили автомобила му.

Мигрантите в "Овча купел": България е една голяма мафия

„Голяма част от сигналите, които получаваме за района на бежанския център в „Овча купел”, не се потвърждават. Най-вероятно живеещите там изпитват страшни неудобства, но те са свързани с поведенческите особености на настанените в центъра”, коментира комисар Маринов.

„Имаше заряд за насилствени действия и ние предприехме всички необходими мерки.

Правихме многократни срещи и със Столична община, за да обсъдим проблема, тъй като той трябва да се реши от много институции”, заяви още той.

„Имахме информация, установихме и извадихме от анонимност лица, които подготвяха такива неща. Цялата тази работа се извърши зад завесите и протестът премина както трябва да премине по закон. Тези лица по принцип са склонни да извършват насилствени действия и не само по отношение на чужденци”.

Статистиката показва, че през последния месец средно на ден от центъра на София при провеждане на операции са хващани между 20 и 30 нелегално пребиваващи, посочи шефът на столичната полиция.