Още по темата

Европейската комисия е в процес на изработване на план за извънредно положение за Гърция и други страни от т. нар. Балкански маршрут за бежанците, за да бъде избегната хуманитарна криза. Това заяви говорителката на Комисията Мина Андреева, цитирана от гръцката агенция АНА-МПА.

Очаква се планът да бъде одобрен днес.

Средствата по него ще бъдат над 500 млн. евро и ще дойдат от бюджета на Европейския съюз.

Мина Андреева каза, че изготвянето на плана за извънредно положение за бежанците в Гърция е по искане на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. То е било представено от него на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на срещата им в Брюксел на 17 февруари.

Тя каза още, че гръцките власти с помощта на Комисията са приключили регистрацията на нуждите на бежанците, и че Комисията обсъжда текущите и бъдещите нужди по приемането на бежанци, човешки ресурс, финансиране и материална помощ.

Белгийският в. „Стандарт” пише, че Комисията смята да предостави финансов ресурс на Върховния комисариат на ООН за бежанците, който след това да бъде даден на Гръция за изграждането на бежански лагери.

Гръцкият министър за миграционната политика Янис Музалас обяви, че правителството в Атина предприема всички мерки сякаш границите на страната са окончателно затворени и пуска в действие „План Б” за извънредно положение. Гърция е депозирала в ЕС план за извънредно положение, в който иска да ѝ бъдат отпуснати 450 млн. евро, за да бъдат обслужвани и създавани временни лагери за бежанците, които се очаква да останат в страната, каза министърът.

Хиляди бежанци дойдоха в Европа, прекосявайки с лодки разстоянието от Турция до гръцките острови
Хиляди бежанци дойдоха в Европа, прекосявайки с лодки разстоянието от Турция до гръцките острови Източник: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията на пристанище Пирея с бежанците се е влошила до степен, че е станала инфарктна,

тъй като около пет хиляди бежанци живеят в пасажерските терминали и в пристанищни складове, а на гръцките острови има хиляди, които чакат да бъдат извозени до континенталната част на страната, съобщава агенция АНА-МПА.

Представител на организация, оказваща помощ на мигрантите и бежанците, обяви, че от седмица насам обстановката се е променила рязко, тъй като все повече хора се струпват на пристанище Пирея. На мигрантите и бежанците помагат организации от всяко кътче на планетата, каза същият представител.

Междувременно беше оповестено, че гръцката брегова охрана е спасила 7435 бежанци и мигранти през последната седмица. Били са заловени също 14 каналджии и са иззети 40 лодки и плавателни съдове, използвани от трафикантите на хора. Властите в Гърция бият тревога за набиране на доброволци. Лекарският съюз на пристанище Пирея е поел инициатива за осигуряване на медицинска помощ за бежанците.

Бежанският лагер в Идомени
Бежанският лагер в Идомени Източник: ЕПА/БГНЕС

В същото време

над 15 хил. бежанци са пристигнали в Северна Гърция и се намират близо до границата с Македония, като броят им непрестанно расте,

а над 7000 са блокирани на пункта Идомени, където ситуацията е взривоопасна, съобщава гръцкото издание Нюз.ин.

Полицията вчера използва сълзотворен газ, за да спре бежанците, щурмували телената ограда в района на Идомени. Те не могат да преминат в Македония, тъй като балканската държава затвори границата си за мигранти от Афганистан.

Гръцкият премиер Алексис

Ципрас не изключва вероятността да наложи вето на предстоящата среща на върха ЕС-Турция

на 7 март, на която ще се обсъжда проблемът с бежанците, съобщава в. „Имерисия”. „Ако Турция не сътрудничи се опасявам, че дори при присъствието на НАТО няма да има намаляване на бежанските потоци”, каза Ципрас в обширно интервю за телевизия „Стар” и добави, че решението от срещата на НАТО е акт, гарантиращ суверенните права на Гърция.

„Ние държим да има пренастаняване на бежанците от Гърция, а и преселване от Турция директно в Европа. Преживяваме най-голямата бежанска криза и преселение на народите след Втората световна война. Изправени сме пред проблем, надхвърлящ възможностите на една страна и на едно правителство”, подчерта гръцкият министър-председател.

 

 

Колкото до вероятността да наложи вето, Ципрас каза, че на предишната среща се е въздържал да упражни това право и че точно затова всички сега гледали критично на Австрия, а не на Гърция. Той каза още, че на предстоящата среща ще даде ясно да се разбере, че

Гърция не може да поеме върху плещите си хуманността за цяла Европа.

Във връзка с отправяните заплахи за изваждане на Гърция от Шенген Ципрас заяви, че подобно нещо ще доведе до маргинализирането на Гърция и ще нанесе огромен удар на туризма, а и ще бъде де факто признание за затворените граници.

Гърция не бива да се превръща в огромен бежански лагер. Това е изключително опасно както за Балканите, така и за България. Тази позиция изрази пред програма „Хоризонт” на БНР евродепутатът Илияна Йотова преди организираната от нея конференция „Бежанската криза – гласове от Балканите”.

Йотова изрази опасенията си, че

от Гърция може да започне ефектът на доминото.

Страната ни е в риск да стане част от маршрута на мигрантите от Близкия изток и Северна Африка, ако се затвори гръцко-македонската граница, предупреди Йотова. Според нея законопроектът за новата агенция на Европейския съюз за сухопътна и брегова охрана на външните граници, представен снощи на евродепутати, не включва България и това засилва риска за страната ни.

„Търсят се два изхода – затваряне на гръцко-македонската граница с непредвидими последствия и постигане на реално споразумение с Турция, като двете страни започнат да изпълняват реално ангажиментите си. За съжаление нито Европа, нито Турция дават знак, че са напълно готови за това”, подчерта Йотова.

Тя нарече първия вариант изключително опасен:

Като че ли сме във война.

Тази дума вече се чува на всички равнища, което е изключително опасно… Наистина сме в ситуация, която много прилича на военни действия”.

Още по темата за бежанската криза и Гърция:

Мигранти блокираха магистрала в Гърция

Австрия отряза Гърция от обсъждането на бежанската криза

Гръцко-македонската граница е затворена за афганистанци

Емигрантите отново тръгнаха с пълна сила към Гърция