Още по темата

„Запознайте се: Йенс Шпан, парламентарист от Щайнфурт и Боркен, заместник-министър на финансите и, както предполагат някои коментатори, бъдещ канцлер”, пише „Гардиън” (The Guardian).

В родината си Шпан е наричан „буркафоб”, защото той се обявява за забрана на носенето на паранджи (бурка) и никаб. Политикът иска и по-строг контрол върху имигрантите.

„Гардиън” отбелязва се, че Йенс Шпан не крие своята хомосексуалност и смята, че начинът му на живот не пречи по никакъв начин на политическата му кариера.

Според последните изследвания на общественото мнение в Германия само 42% от жителите подкрепят Меркел. Всеки втори германец е против това тя за четвърти път да оглави правителството през 2017 година.

Йенс Шпан е депутат от град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Весфалия. В момента е заместник-министър на финансите на Германия.

Шпан се обявява за забрана на носенето на бурка и заявява, че Германия е неподходяща страна за тези, които искат да накарат жените си да покриват лицата си. „Ние трябва да дадем ясен сигнал за това кое е приемливо и кое не”, отбелязва той.

Харесваме парите им, но бурките им - не

Сблъсъкът на исляма край Босфора

Как Ангела Меркел се справи с бежанците

Той отхвърля идеята, че начинът му на живот е в противоречие с политиката му.

„Аз не виждам противоречие. Доминиращата култура и начин на живот в Германия станаха много по-либерални в последните 10 години, независимо дали гледате гейовете и лесбийките или имиграция. Но най-големият ми страх е, че тази нова откритост е под натиск - от една много консервативна форма на исляма и крайната дясна реакция срещу имиграцията - и че ще ни се наложи да се борим с всички сили, за това да я запазим”, пояснява политикът.

„Всички подценихме силата на това как мобилните телефони и социалните медии могат да променят миграционните потоци... Със сигурност никой в Германия не беше предвидил степента, в която останалите държави бяха готови да помогнат с бежанската криза”, коментира Шпан.

Според него е „много важно германското правителство  да покаже ясно, че си е върнало контрола след септември и октомври миналата година, когато го беше загубило заради прилива на имигранти през гръцко-турската граница”.

„Много е важно и да посочим, че сме наясно с огромното предизвикателство на интеграцията. Интеграцията не е само въпрос на две седмици езиков курс”, допълва Шпан.