Още по темата

Съпредседателят на групата на „Зелените“ в Европейския парламент - Ска Келер, призова имигрантите да бъдат настанени на по-големи групи в държавите от Източна Европа с цел улесняване на интеграцията им.

Антонио Таяни: Трябва да има наказания за страните, които не приемат бежанци

Истинската политика на ЕС за бежанците: Спиране на европари и солидарност

ЕС е дал убежище на два пъти повече мигранти през 2016

В интервю за вестник Neue Osnabrücker Zeitung Келер предложи да се изпрати „цяло сирийско село”, например в Латвия.

„Идеята със сирийското село е възможност, която може да бъде използвана. Например в ситуации, при които бежанците не искат да отидат в страна, където няма други търсещи убежище”, коментира германският политик.

„Доказано е, че имигрантите се насочват към страните, в които вече има техни сънародници. Това улеснява приобщаването и интеграцията им”, обясни Келер.

Според нея опцията трябва да бъде обсъдена, въпреки съпротивата на страните от Източна Европа, и ако е необходимо – тези държави дори трябва да бъдат принудени да приемат идеята.

„Отказът от прием на бежанци нарушава правото на ЕС”, подчерта Келер.

Преди седмица Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу Чешката република, Унгария и Полша заради решението на правителствата им да не приемат бежанци по квотната система за разпределение, която Брюксел наложи през септември 2015 г.

Разпределението на бежанците ще бъде предмет на обсъждане и на предстоящата среща на върха на Европейския съюз, която ще се проведе по-късно тази седмица.