Още по темата

Страните от ЕС имат най-много 10 дни да постигнат осезаеми резултати във връзка миграционната криза. Това предупреди европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос. 

В противен случай има риск от пълното рухване на системата. Нямаме никакво време за губене, изтъкна комисарят, предаде Франс прес.

Крайният срок е бил даден след срещата на министрите на вътрешните работи на 28-те в Брюксел днес. 

Аврамопулос определи като много критична ситуацията с мигрантите, които искат да

стигнат до Северна Европа през Балканския път

и се оказват блокирани на различни граници.

Той предупреди, че има реален и скорошен риск от голяма хуманитарна криза във връзка с блокирането на мигранти на различни места, и повтори, че държавите членки на ЕС трябва да престанат да предприемат едностранни, двустранни или тристранни действия, а да действат заедно, с общоевропейски подход.

Това изказване дойде на фона на данните, че мигрантският поток по Балканския маршрут продължава да се засилва, въпреки че все още е зима.

Източник: ЕПА/БГНЕС

От началото на тази година 110 000 мигранти са влезли в Европа

през Средиземно море, главно от Турция в Гърция. 

Междувременно вътрешните министри от съюза се споразумяха днес за проверяване без изключение на лицата, пресичащи границите на ЕС, в това число и на гражданите на страните членки, отбелязва ТАСС.

В изказването си министър Румяна Бъчварова подчерта необходимостта да продължи работата за намиране на общо европейско решение на предизвикателствата. Подкрепи и по-нататъшни действия в подкрепа на Гърция, отбелязвайки и българския принос към координираните действия на Фронтекс в Егейско море. 

Министрите на вътрешните работи на ЕС искат намаляване на бежанския наплив преди срещата на върха ЕС-Турция на 7 март.

Днес дойде и още една важна новина

- решението за създаване на агенция на ЕС за гранична и брегова охрана бе отложено за юни. 

Новини за мигрантската криза дойдоха и от Сърбия - министерството на отбраната на западната ни съседка е упълномощено „в случай на необходимост да приведе армията в пълна бойна готовност за защита на гражданите, държавата и нейното имущество от всички външни заплахи“.

Отделно, пак във връзка с Балканския маршрут,

австрийската армия анализира ситуацията на границата

на Македония, за да окаже евентуална помощ на македонските власти в защитата на държавната граница, предаде Танюг.

Евентуалното изпращане на австрийски войници в Македония трябва да бъде одобрено от парламента. В момента на македонската граница има 7 австрийски полицаи.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Стана ясно и че около

400 мигранти изминават стотици километри пеш

към гръцко-македонската граница. Те са настанени в лагер край гръцкия град Солун, но предпочетоха да го напуснат и да вървят пеша 80 километра до границата с Македония, предаде репортер на АФП.

Други 200 бежанци са поели на поход от централна Гърция отново към граничния пункт Идомени. Те възнамеряват да изминат над 300 километра пеша.

Телевизионни кадри показаха мигрантите, които са съпътствани от полицейски кордон. Части от магистралата, по която се движат, са затворени, за да се осигури безопасност. Гръцката полиция уверява, че няма да използва сила срещу мигрантите.

Трета група от 100 души е тръгнала от северния град Козани отново към македонската граница, съобщава държавната агенция АНА.

Премиерът Алексис Ципрас заплаши, че страната ще спре да съдейства при бъдещи планове на ЕС и предупреди, че няма да позволи

Гърция да се превърне в „човешки склад”.

 

И още една новина от Австрия - Виена реагира хладно, след като Гърция извика посланика си в австрийската столица за консултации, като призова южноевропейската страна да свърши своя дял от работата за овладяване на миграцията, предаде ДПА.

Вижте снимки на мигрантите, превзели Атина

Дипломатическият скандал стана още по-голям,

след като Гърция временно отзова своя посланик във Виена. Той ще се върне в Атина за консултации преди да продължи дипломатическата си служба, съобщи гръцкото външно министерство. Мярката е част от нарастващото напрежение между Гърция и Австрия заради справянето с бежанската криза.