Още по темата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че ЕС е подвел страната му по отношение на ангажиментите си по сделката с бежанците, предаде Анадолска агенция (Anadolu Agency).

В речта си на срещата на върха на лидерите по въпроса с бежанската криза в кулоарите на Общото събрание на ООН, Ердоган заяви, че Турция успешно е изпълнила задълженията си по сделката с ЕС за мигрантите, подписана през март.

„В отговор на това,

обещанията, поети от ЕС към Турция, за съжаление не са изпълнени“,

каза турският лидер. „Турция беше оставена сама от началото на конфликта в Сирия и още веднъж ще кажа, че мисля, че сме изправени пред еднакви последствия от него“, добави той.

Ердоган е убеден, че Турция ще се справи с тежестта на бежанците, но подчерта, че

ЕС никога няма да може „да си даде сметка за липсата на единство, която показа пред такава фундаментална хуманитарна криза“.

Меркел: Вече няма да казвам „Ние ще се справим“

От 10 страни тръгва мигрантското цунами към Европа

В рамките на споразумението между Брюксел и Анкара за всеки върнат мигрант в Турция ЕС обеща да вземе по един сирийски бежанец. В замяна на помощта на страната съюзът обеща да ѝ осигури финансова помощ в размер на 6 млрд. евро, ускоряване на преговорите за членство, както и визова либерализация.

Последното предизвика конфликт между Брюксел и Анкара, тъй като от съюза поискаха Турция да предприеме реформи на анититерористичното си законодателство, които тя отказа.

Към момента бежанците от Сирия и Ирак на турска територия са около 3 млн. души. По думите на президента Турция е отделила общо 25 млрд. долара за бежанци, от които 12 млрд. са осигурени от държавния бюджет. Останалите средства са предоставени от общински бюджети и от неправителствени организации.