Още по темата

Споразумението за мигрантите между Турция и ЕС може да се срине, ако Европа не спази своята част от сделката за премахването на визите, категоричен е турският президент Редеп Ердоган пред френския вестник „Льо Монд“ (Le Monde), цитиран и от Ройтерс.

Коментарите на Ердоган отразяват промяна в позицията му, след като на 26 юли той обеща Турция да спазва споразумението за мигрантския поток.

„Европейският съюз не е искрен с Турция“,

заявява Евроган и отбелязва, че премахването на визите за Европа за турските граждани е трябвало да стартира от 1 юни. „Ако нашите искания не бъдат изпълнени, то тогава реадмисията повече няма да е възможна“, обяви президентът на южната ни съседка.

През месец март Анкара се съгласи да спре мигрантите, които преминават от територията на Турция в Гърция, в замяна на финансова помощ и обещание за безвизово пътуване на турските граждани в рамките на ЕС, както и ускорени преговори за членство.

Въпреки това обаче безвизовият достъп е забавен заради диспут в ЕС относно турското законодателство за борба с тероризма и

загрижеността на Запада за мащаба на репресиите

след неуспешния опит за преврат в страната от 15 юли.

Критикувайки реакцията на Вашингтон и европейските лидери относно опита за преврат, Ердоган заяви, че турският народ е бил изоставен от Запада.

„Целият свят реагира на нападението в редакцията на в. „Шарли Ебдо“. Нашият премиер беше на митинг по улиците на Париж. Надявах се на подобна реакция от лидерите на Запада, а не да се задоволят просто с няколко клишета“, каза още Ердоган.

По-рано днес говорител на германското външно министерство повтори днес в Берлин, че връщането на смъртното наказание в Турция, ще сложи край на кандидатурата ѝ за членство в ЕС.

След опита за преврат миналия месец Ердоган заяви пред германската телевизия ARD, че турският народ иска смъртното наказание да бъде върнато и, че тези, които управляват страната, трябва да слушат народа.

Междувременно стана ясно, че

Турция е готова незабавно да предприеме необходимите мерки по реализирането на проекта „Турски поток“.

Това заяви Реджеп Ердоган в интервю за агенция ТАСС, цитирано от БГНЕС, в навечерието на срещата му с руския държавен глава Владимир Путин във вторник.

„Ние сме готови незабавно да предприемем стъпки по направление на реализирането на този проект, да го обсъдим и да вземем решение. Не съществуват никакви препятствия за това“, посочи турският държавен глава.

По думите му почти целият газ в Турция е закупен от Русия. „По данни от края на юли 2016 г. обемът на природен газ, внесен от Русия, е в размел на 12,5 млрд. кубични метра. Това показва колко важен икономически партньор в тази област е Турция“, допълни още Ердоган.

Проектът „Турски поток“ беше обявен през декември 2014 г., като идеята му беше той да замени „Южен поток“. Плановете са морският участък на „Турски поток“ да се състои от четири части с мощност от 15,75 млрд. куб. м. всяка. Газопроводът трябва да е дълъг 660 км от стария коридор на „Южен поток“ и нови 250 км, които ще са разположени в европейската част на Турция.