Още по темата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Европа трябва да погледне своето отношение към мигрантите, преди да казва на Турция какво да прави.

Ердоган обвини ЕС, че „танцува върху минно поле”, подкрепяйки терористични групировки, предаде агенция Ройтерс.

Във войнствените си коментари, направени докато премиерът му Ахмет Давутоглу е в Брюксел за среща с лидерите на ЕС, Ердоган каза още, че

Турция би се вслушала във външна критика само, ако тя е оправдана.

„Във времена, в които Турция е дом на 3 млн. мигранти, тези, които не са в състояние да намерят място за една шепа хора, и които държат тези невинни бежанци насред Европа в срамни условия, би трябвало първо да погледнат себе си”, заяви Ердоган в реч, предавана по телевизията.

Той обвини някои страни в пряка или косвена подкрепа към тероризма, което е очевидна препратка към Кюрдската работническа партия (ПКК) – екстремистка група, която вече три десетилетия се бунтува в югоизточната част на страната.

ПКК пое отговорност за два самоубийствени атентата в Анкара, които отнеха живота на 66 души миналия месец.

Ердоган призова ЕС да спре да подкрепя кюрдите и да признае ПКК за терористична организация. „Няма причина взривената бомба в Анкара да не експлодира в Брюксел. Вие се грижите за змията, която всеки момент може да ви захапе.

Запомнете от нас, когато бомбата избухне във вашите градове, ще бъде прекалено късно”,

заяви Ердоган.

„Нашата борба с тероризма е измерима и легитмна. Всяка терористична организация, която е активна в нашия регион е обединена срещу Турция. Много държави, най-вече западните страни, все още не могат да заявят принципна позиция срещу тези групировки”, категоричен е турският президент.

Още за Турция и ПКК:

Ердоган иска цялата власт

Ердоган: Депутат, академик, журналист… те са терористи

Кюрдска студентка се е взривила в Анкара

Турция удари ПКК в отговор на атентата в Анкара

Мощен взрив разтърси Анкара, има десетки жертви