Още по темата

ЕК реши да определи 108 милиона евро за България. Нашата цел е тази сума да достигне 160 млн. евро, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „България няма да бъде оставена сама“, каза Юнкер.

Решението беше взето на Срещата на върха на лидерите от Евросъюза, която се провежда в словашката столица Братислава. На нея страната ни потърси спешна помощ от 160 милиона евро за удържане на мигрантския натиск.

Срещата на Върха в снимки 

Официалният представител на Европейската комисия Мина Андреева съобщи в кулоарите на срещата, че е „решено да се отделят 108 милиона евро спешна помощ на България за охрана на границата и управление на миграционните потоци”.

„През последните седмици дискутираме непрестанно ситуацията с българския премиер и какво трябва да се направи. Коментирах и в сряда по време на речта ми, че за Българи трябва да бъдат изпратени 200 офицери на Фронтекс и също така да бъдат осигурени веднага пари за коли, които са необходими за охрана на границата“, каза още Юнкер.

Премиерът Борисов благодари за подкрепата на колегите му в Европейския съвет и посочи, че това е категорична оценка за добрата работа България. „Не мога да си спомня досега страната ни да е посочвана с отделно решение и целево да се направи нещо за България. Доволен съм от желанието и амбициозността на всички нас да се отговори на популизма и национализма“, посочи министър-председателят.

Според него няма по-добро място за живеене от Европа. „Днес видях в колегите желание и амбиция в Европа да става още по-добре.

България е пример,

че след като посочихме проблема, може и бързо да действа Европейската комисия“, каза той.

Премиерът Борисов посочи, че страната ни разполага с финансови възможности да осигури техника, но по-важна е европейската солидарност и оценката на колегите. „Днес чешкият премиер Свободка каза, че иска във всяко публично изказване на колегите, което ще направят, да се посочи, че заради добрата работа България ще бъде поощрявана. Това е оценка за работата ни“, заяви още премиерът.

България кандидатства за втори път за финансова помощ. Преди месеци страната ни е поискала по-малко пари, но без отговор.

Пет проекта на обща стойност 160 милиона евро изпрати МВР официално до ЕК. Те са за техническо оборудване, разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници на България и за бежанските центрове.

Сред лидерите на общността съществуват противоположни позиции за бежанците. Меркел е привърженик на политиката на отворени врати, докато централноевропейските страни настояват за по-строги мерки срещу притока на мигранти.

Лидерите на Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) излязоха с общо изявление, в което призовават за засилване на сигурността на ЕС, което включва създаване на ефективна гранична и брегова охрана и тясно сътрудничество с Турция и други държави от Близкия Изток и Северна Африка за уреждане на миграционната криза.

Чехия, Словакия, Полша и Унгария са убедени, че е нужно да се „засили ролята на гражданите в управленския процес (на ЕС)”. Подчертава се „необходимостта от засилване на ролята на националните парламенти” в ЕС.

Вишеградските държави настояват за затягане на охраната по външните граници и

прекратяване на практиката да се подкрепя нелегалната имиграция в ЕС.

Те отхвърлят предлаганите от Еврокомисията квоти за разпределение на бежанците.

Укрепването на общата сигурност, развитието на информационните технологии, подобряване на благосъстоянието и заетостта на младите хора ще са приоритети на ЕС след излизането на Великобритания от общността, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Братислава.

„Германия и Франция излязоха с инициативата да направим свои приоритети сигурността,

която включва охраната на външните граници и контрола на миграцията, развитието на информационните технологии и осигуряването на перспективи за нашата младеж, достойно равнище на заетост”, посочи Оланд.

Ангела Меркел пък обяви, че ЕС ще изработи и представи до месец март догодина план за по-нататъшното развитие на общността. „На фона на критичната ситуация, в която се намира ЕС след решението на Великобритания да се оттегли, и други трудности се договорихме да изработим план за работа и до 60-тата годишнина на Римския договор (през март) да се подготвят съответните теми”, каза федералният канцлер.