Още по темата

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви на пресконференция днес, че ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа, на голям политически, европейски риск.

Тя каза, че има понижение на бежанския натиск у нас с около 20 – 30% в сравнение с миналата година, но предупреди, че се променя профилът на мигрантите, които влизат в България. Според нея

потокът от сирийци намалява за сметка на прииждащите от Ирак и Афганистан.

Затова от МВР ще променят и стратегията си спрямо мигрантите, за да гарантират повече сигурност в страната.

„Не можем да допуснем да се оформи бежански поток, бежански маршрут през територията на България”, категорична беше Бъчварова, цитирана от NOVA. „Последният месец – месец и половина се надвишава дори капацитетът на центровете на миграция. До 60% са запълнени центровете на Държавната агенция по бежанците.

Определяме няколко основни опасности за страната ни. Първото е да се продължи постепенното увеличаване на пристигащите в страната, невъзможността им да излизат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното желание, поясни вътрешният министър. Ще променим леко организацията – ще ги разделим много строго по отделни националности.

Възможно е да има рязко нахлуване от българо-турската граница, което е хипотетично и за което сме подготвени.

Имаме разработен план, заедно с армията и жандармерията имаме готовност да се справим в относително кратък период от време, това не може да е постоянно”, каза вицепремиерът.

Тя подчерта, че е необходимо да се спазва от двете страни споразумението за мигрантите между ЕС и Турция, тъй като

само ако Турция изпълнява взаимния протокол за реадмисия, България може да държи ситуацията под контрол.

По повод искането на БСП за свикване на КСНС при президента заради споразумението между ЕС и Тирция, Бъчварова заяви, че държавният глава решава дали такъв съвет е необходим.

„Бихме имали лошо бъдеще, ако споразумението с Турция не започне да влиза в сила. Убедена съм, че ще се намери формула, по която то да продължи”, допълни вътрешният министър.

Борисов пред ФАЦ: Можем да се пазим само с Турция

Борисов: Европа и Турция ще дадат стабилност

Борисов - централна тема в турските медии