Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги от НС, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в с. Венец, където присъства на традиционния събор, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов коментира, че след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, нейните компании, да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение на тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив.

Вижте кадри от събора в с. Венец

Борисов изброи и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на газовия хъб „Балкан”,

разговорите с ЕК, и готовността за включване на руската страна.

„Нашата газопреносна мрежа, с новите компресори, може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва. Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи, каза Борисов“, каза той.

Плащаме спешно 400 млн. евро на Русия за АЕЦ "Белене"

Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна

„Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация. Строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми и мисля, че това е било стратегия на всички партии през годините”, добави премиерът.

В отговор на журналистически въпрос за срещата на върха в Братислава, Борисов отново заяви, че за всички вече е станало ясно, как от поставянето на ултиматуми никой няма изгода. България е засегната сравнително малко, но

е факт напрежението, което тлее около всеки бежански център у нас, смята той.

И жандармерия ще пази "Овча купел"

ЕК ни дава 108 млн. евро за борба с мигрантския поток

„Ние ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или трябва да има центрове от отворен тип, които не вършат работа. Ние всяка нощ хващаме на сръбската граница по 40-50 човека, които са избягали от центровете”, обясни Борисов.

Той посочи, че по предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се проведе форум за мигрантската криза, а от 6 октомври в България ще стартира европейската гранична полиция.

„Хората знаят, че светът е ужасен в момента и трябва да се мобилизираме всички заедно. Затова приветствам продължаващите разговори между държавния секретар на САЩ Кери и руския външен министър Лавров. Видно е, че когато САЩ и Русия седнат на масата за преговори, светът се успокоява. Затова, нека преговорите продължат, за да може бежанците да се върнат в Сирия, в Либия”, посочи той.

Борисов заяви, че ще продължава да настоява да се създадат зони за сигурност.

Хората, които бягат, трябва да останат там, докато се създаде политическа обстановка и след това се върнат по родните си места. Това трябва да е целта, според него.

„Трябва да решим основния проблем къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан – да върнем мигрантите. Над 80 млн. лв. България харчи за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл – и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите от НАТО и на всички наши партньори”, каза премиерът.