Още по темата

„Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на срещата за имиграцията във Виена.

„Ние в Европа винаги сме били много хуманни. От тази хуманност си изпатихме”, посочи той. „Ние казахме - елате, ще ви помогнем, виждайки как бедстват хората. Арабският свят каза – не, ние няма да приемаме изобщо имигранти от тези места. САЩ са приели няколко хиляди не знам точно колко, вие може да ги проверите, за Китай не вярвам да е отишъл някой, за Индия също. За Русия не знам. Всички дойдоха в Европа. Сега ние сме принудени заради всичките събития в Африка и Азия да се събираме всяка събота от една година и половина досега, за да си защитим народите”.

Лидерите на 10-те държави, през които минава Балканският маршрут на имигрантите към Западна Европа, се срещнаха днес във Виена. Целта беше да се потърсят начини за спиране на потока от бежанци.

„Участниците в европейската среща на високо равнище „Миграцията през Балканите” във Виена трябва да поставят основата за забрана на придвижването на нелегални мигранти по балканския маршрут”, коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск при пристигането си в австрийската столица.

Германският канцлер Ангела Меркел предложи ЕС да сключи споразумения за връщане на лицата, които не са получили право на убежище в техните родни страни.

„Искаме да спрем нелегалната имиграция, като едновременно спазим хуманитарните си отговорности”, заяви Меркел след регионалната среща във Виена относно миграционния поток през Балканите.

„Необходимо е да се сключат споразумения със страните главно от Африка, но също и с Пакистан, Афганистан, за да стане ясно, че онези, които нямат право да останат в Европа, ще бъдат връщани в страните си”, добави тя.

Според австрийския канцлер Кристиан Керн, който е организатор на срещата, сделката с Турция „работи, но не както би ни се искало”.

„ЕС трябва да инициира споразумение с Египет като това с Турция. Сега в Египет реда си да тръгнат към Европа чакат 5,5 милиона емигранти и ако не се постигне споразумение с Кайро, нас ни чака голяма изненада“, предупреди унгарският премиер Виктор Орбан.

За събитието във Виена пристигнаха премиерите на Албания, България, Унгария, Германия, Гърция, Македония, Сърбия, Словения и Хърватия, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос и министърът на вътрешните работи на Румъния Петре Тобе.

След срещата премиерът Борисов обяви още, че е предложил на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на НАТО.

По думите на Борисов, е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие, когато имигрантите не желаят да останат в съответната страна. В рамките на срещата премиерът отново е поставил и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС.

Пред своите колеги българският министър-председател е пледирал за затваряне на границите на Европейския съюз.

Източник: Facebook

„Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне”, допълни още премиерът.

„Какво би станало, ако 200-300 хиляди души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляма по тях или ще ги пуснем да влезнат?”, попита той.

„Ние искаме тези хора да се върнат по родните места. Не искаме няколко милиона да дойдат трайно да се настанят в Европа”, подчерта Борисов и заяви, че е готов да помогне на 1200 бежанци, колкото България е поела като ангажимент за релокация.

„Сега вече имаме 7000 - но да знам за колко време и да изляза пред българите и да кажа: за 6 месеца, за една година, тези хора бягат от война, да си отделяме от залъка. И ще видите, че българският народ ще бъде изключително толерантен”.

По думите на Борисов българският народ става нетолерантен, когото не се отговаря на притесненията му.

„Не му отговаряме, защото и ние не знаем. Ние настояваме, настояваме, настояваме, но от великите сили зависи това. Аз не съм пратил изтребители да бомбардират нито Либия, Сирия или Ирак, нито пък България има финансови или икономически интереси там,” категоричен е премиерът.

Той е поставил условие в понеделник да бъде преведена сумата, която България трябва да получи от Европейския съюз за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани в строежа и охраната на границата с Турция.

Борисов добави, че е разговарял със своя македонски колега, който е обещал реакция във връзка с поругаването на военни гробове в Каймакчалан.