Още по темата

Броят на мигрантите и разселените хора по света, които бягат от конфлити надмина 65 милиона души, съобщи БТА, позовавайки се на данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Основният фактор за увеличаващия се брой на мигрантите в момента са размириците в Сирия и Афганистан. От там идват и най-много бежанци.

Иначе - броят на мигрантите, които са напуснали държавата си доближава 22 милиона.

Разселените, които са принудени да избягат от домовете си, но не и от страната си са почти 41 милиона.

Рекордният брой от мигранти и разселени за първи път преминава 60 милиона, с което се поставя рекорд.

Според данните, един на всеки 113 души по света днес е кандидат за убежище, вътрешно разселен или бежанец.

Всяка минута 24 души стават бежанци или разселени.

Малко над половината от общия брой бежанци са деца:

"Ужасяващ брой бежанци и мигранти загиват в морето всяка година. На сушата хората, бягащи от войната, не могат да продължат пътуването си, защото границите са затворени", коментира върховният комисар Филипо Гранди.

Според доклад, огромното мнозинство бежанци в света обаче не са в Европа, а в страните, близки до районите на конфликти.

Междувременно проблемите на хората, които търсят убежище не стихват.

Вместо да намерят по-добро място за живеене, част от тях попадат в още по-мизерни условия от тези, в които са се намирали преди това.

Само преди месеци мигранти от вече затворения лагер в Идомени изписаха на плакати „Умираме!“.

Преди по-малко от месец стана ясно, че расте броя и на тези, които въпреки опасността, на която са се подложили, за да напуснат страните си, искат отново да се върнат в тях. Те посочват, че като бежанци живеят още по-лошо.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" пък призовава ЕС да спре да връща сирийски бежанци в Турция, изтъквайки „липса на гаранции за правата на бежанците в страната“.

Организацията посочва, че бежанците в Турция нямат достъп до работа, образование и медицински грижи.

Според споразумението между Анкара и Брюксел обаче, именно задържането им на турска територия е част от условията по сделката за отпадане на визовия режим за турските граждани.