Още по темата

Седем българи и афганистанец отиват на съд в Унгария с обвинение за съпричастност към смъртта на 71 мигранти.

Още трима се издирват.

Миналата година бежанците бяха открити мъртви в хладилен камион в австрийската провинция Бургенланд, близо до границата с Унгария.

Според обвинението ръководител на бандата, която се е занимавала с трафика на мигранти е арестувания афганистанец. Самият той е мигрант, пристигнал в Европа през 2013-та година.

Над 20 имигранти загинаха край гръцкия остров Самос - СНИМКИ

Ръководителят на Дирекцията за борба с трафика на мигранти към полицията Золтан Борош заяви, че „четирима от задържаните са обвинени в убийство, а други четирима може да бъдат подведени под отговорност за организиран трафик на хора“.

От хладилния камион бяха извадени телата на 59 мъже, 8 жени и 4 деца от Сирия, Ирак и Афганистан.

По-късно стана ясно, че всички те са се задушили. По това време камионът е бил на унгарска територия. Придвижвали са се през Будапеща.

Според Борош, „когато са пресичали унгаро-австрийската граница, престъпниците са били наясно, че мигрантите са мъртви.

Това е трагичен пример колко безмилостни са криминалните банди”.

Хладилният камион тогава беше открит от австрийски пътен патрул. От задната му врата се процеждали течности от разлагащите се тела:

"Може да се предположи, че смъртта е настъпила преди ден и половина - два", каза сле дтова Ханс Петер Доскозил, началник на полицията в провинция Бургенланд.

Властите коментират още, че трафикантите са имали на разположение 15 превозни средства, които са използвали за превоз на мигрантите.

Данните сочат, че февруари 2015-та година досега, са помогнали на над 1000 души да преминат от Унгария в Австрия.