Още по темата

Общо 1543 имигранти са поискали закрила от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет само за юли месец тази година. Това става ясно от подробната справка на институцията.

На фона на засилената охрана по границите ни, има огромен ръст в броя на настанените в бежанските ни центрове. От началото на годината досега броят им се е увеличил пет пъти, като най-голям е ръстът през последните няколко седмици, съобщава NOVA.

Всеки ден в бежанския център в Харманли пристигат поне по 50 чужденци. И ако до преди няколко седмици повечето от тях си тръгваха само ден - два след пристигането си, сега остават тук – вижте във видеото.

За първите седем месеца на настоящата година агенцията е получила 9388 искания за закрила. 

Ако темпото на увеличаване на имигрантския натиск се запази през месеците август-декември, то 2016 г. ще е рекордна за последните 20 години по отношение броя на бежанците намиращи се или преминали през България.

Борисов: Аз съм изключително притеснен

Гърците се оплакват от повече бежанци след опита за преврат в Турция

Сърбия предложи да помогне за границата с Турция

Миналата година у нас са регистрирани 20 391 лица, които са потърсили закрила от Държавната агенция за бежанците.

Вероятно още към края на месец август броят на бежанците за 2016 г., които са дошли на българска територия, да надхвърли 11 081, колкото са преминали през България за цялата 2014 година.

Преди дни премиерът Бойко Борисов, както и професионалното ръководство на МВР, обявиха, че последните седмици имигрантският натиск върху страната е особено засилен.

В България вече пристигнаха и 100 служители на европейската служба за гранична сигурност „Фронтекс“, които да подпомогнат охраната на българо-турската и българо-сръбската граници. 

Трайно се запазва тенденцията у нас да влизат все повече граждани на Афганистан и на Ирак и все по-малко на Сирия. От началото на годината в страната са пристигнали 4 442 афганистанци, 2832 иракчани и 1120 сирийци. 

Общо 69 271 лица са поискали статут на бежанци в България от 1993 година насам. Над една-четвърт от тях са се озовали на българска територия през 2015 г. 19 737 от бежанците са граждани на Афганистан, 18 665 имат сирийско гражданство, 15 931 са от Ирак.