Още по темата

Само за месец броят на българите, които са решили да отидат до урните, за да гласуват, се е покачил със 7%, показа проучване на „Алфа рисърч“.

Една от вероятните причини е въвеждането на задължителното гласуване. Не се изключва и фактът, че кандидатите за президент вече са ясни, а политическата конкуренция е налице.

Кандидат-президентите и вицетата им в СНИМКИ

Социологическата компания прогнозира избирателна активност около 61% от живеещите в България. Това са над 3,5 млн. души.

С най-голямо желание да пуснат бюлетина са привържениците на „левите“ партии - БСП, АБВ, както и „Движение 21“. "Електорален резерв е налице сред симпатизантите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт", се посочва още в проучването.

Всичко за кандидат-президентите и изборите

Кои се регистрираха в ЦИК за изборите на 6.11

11 на сто от запитаните твърдят, че ще пуснат бюлетината в графата „Не подкрепям никого“.

Според резултатите изборът на хората зависи най-много от партията, която издига конкретния кандидат, а не толкова неговата личност като отделно цяло.

Цецка Цачева се радва на подкрепата на 75 на сто от симпатизантите на ГЕРБ, но не може да разчита на електората на другите формации.

В „ляво“ пък се радват на голям обмен на избиратели. Две трети от гласовете на БСП са за Радев, но останалите се разпръскват между Дончева, Каракачанов и Калфин.

Най-интересен остава въпросът къде ще отидат гласовете на ДПС, тъй като 80 процента от запитаните симпатизанти на партията заявяват, че не са решили.

От резултатите излиза, че бъдещият президент на България ще бъде избран на балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП – генерал Румен Радев. Разликата между двамата е малко над 7 процента, а резултатите след допитването изглеждат така – 29.3 на сто за Цачева срещу 21.4 за Радев.

Трети остава Красимир Каракачанов, който получава 8.7% от гласовете на избирателите. Следват го по ред – Ивайло Калфин, Трайчо Трайков, Татяна Дончева и Веселин Марешки.

При втори тур пък, за Цачева биха гласували малко над 32% от хората, а за Радев – 31.3 на сто.

Изследването е проведено през първите две седмици на октомври и обхваща 1025 ефективни интервюта.