Кс сумацията на повече сурови плодове или сок не води непременно до понижаване на кръвното налягане, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване, обхванало 4680 души на средна възраст от Япония, Китай, Великобритания и САЩ.
Предишни по-мащабни проучвания са установили, че повишената консумация на плодове и зеленчуци с времето понижава кръвното налягане. Специфичната роля на плодовете обаче не е изяснена.
Данните от настоящото изследване на специалисти от Импириъл колидж в Лондон не откриват зависимост между консумацията на повече плодове и пониженото кръвно налягане.
Авторите на проучването са анализирали данни за 4680 души на средна възраст от четирите страни.
Участниците е трябвало да отговорят на въпроси за това какво са консумирали в два
последователни дни, измерено е било и кръвното им налягане.
Изследователите са пресметнали консумацията на плодове и плодов сок в грамове на 1000 калории приета храна.
Най-малко количество плодове - средно 52 грама (или еквивалент на половин ябълка), са консумирали изследваните лица от САЩ, а най-голямо - средно 68 грама - участниците от Китай.
Пиенето на плодов сок не е масова практика в азиатските страни, в САЩ средното количество е 46 грама или една чашка.
Анализирайки общите резултати, специалистите не са открили зависимост между консумацията на плодове и кръвното налягане.
Преглеждайки отделно данните за участниците от Япония и Китай, изследователите са установили, че повишената консумация на плодове всъщност повишава кръвното налягане, но промяната е едва забележима.
Авторите отбелязват, че проучването е малко и насочено само към една група хора в определен период от време. Резултатите са ограничени, но отварят вратата за по-нататъшни изследвания.
Източник:
ЕПА/БГНЕС