Още по темата

Гонореята, една от най-често срещаните болести, предавани по полов път, става все по-резистентна на лечение с антибиотици, предупреждават изследователи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Те съобщават, че в САЩ заразните гонококи все по-трудно се поддават на една от последните разработени антибиотични терапии, която преди безотказно е действала.

Шефът на програмата за превенция на венерическите болести алармира в специализиран медицински журнал за възникването и разпространението на

потенциално нелечими форми на гонореята

Центърът припомня, цитиран от американски медии, че болестта има дълга история на развиване на имунитет срещу антибиотиците, но лекарите винаги са изнамирали скрит коз - по-силно лекарство.

Вече не, твърдят учените. Около 1,7 на сто от случаите на гонорея сега не се поддават на лечение с цефалоспорини (бета-лактамни антибиотици с бактерициден механизъм на действие), последното медицинско оръжие срещу нея.

Това сякаш не е много, но е увеличение с цели 17 пъти спрямо 2006 г., когато нелечимите случа са били едва 1/10 от процента.

Според шефа на програмата тези опасни щамове се появяват най-често в западните страни, където 3,6 на сто от гонококовите инфекции са резистентни на цефалоспорини, както и

сред хомосексуалните мъже (5%)

В САЩ, където болестта засяга 600 хил. американци годишно, лекарите досега не са допускали такива случаи, но смятат, че е само въпрос на време, тъй като бактерията развива резистентност по-бързо, отколкото се откриват нови форми за лечение.

Гонореята се предизвиква от бактерията Neisseria Gonorrheae и заразяването става само при полов акт. Освен в гениталиите, тя може да се развие в ректума, гърлото и очите, а при жените шията е първото място, където се проявява болестта.

Заразени жени могат да предадат болестта на новородените си, което може предизвиква очни инфекции и да доведе до пълно ослепяване на бебето.