С амо 500 гр. кисело мляко седмично намаляват опасността от диабет с една четвърт, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на британски учени.
Консумация на други нискомаслени ферментирали млечни продукти, като извара и зърнесто сирене - също предпазва от заболяването.
Учените от Кембриджския университет са обхванали в изследването си над 4000 души, които са записвали всеки ден какво ядат 11 години.
Резултатите показват, че киселото мляко намалява риска от диабет тип 2 с 28 процента, а другите нискомаслени ферментирали продукти - с 24 процента.
Причинно-следствена връзка обаче изследването не доказва.
Това означава, че консумиралите повече млечни продукти може да са водили по-здравословен живот и на това да се дължи по-ниският риск.
Според учените от екипа обаче пробиотичните бактерии и специална форма на витамин К във ферментиралите млечни продукти осигурява защита срещу заболяването.
Млечните продукти са важен източник на протеини, витамини и минерали. В тях обаче има и наситени мазнини. Затова лекарите препоръчват нискомаслените варианти и приеманите количества да не са много големи.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!