Още по темата

Windows 10 често е критикуван, че събира твърде много информация за потребителите си. Платформата позволява на потребителите да ограничават тези функции, но повечето от тях дори не знаят за това. Сега Microsoft публикува повече подробности каква информация се събира от операционната система и според издания като Engadget, резултатите са "притеснителни".

Apple възражда компютрите от серията Mac

В името на прозрачността, Microsoft дава пълния списък и ще даде още повече възможности за потребителите да управляват какви данни се събират. Подобрените функции за контрол на данните ще бъдат част от Creators Update, който ще започне да се разпространява от 11-ти април.

Голямото обновление на Windows 10 идва този месец

Windows 10 може да събира и запаметява данни за местоположението на потребителя, включително и любимите места, които посещава най-често. Гласовият асистент Cortana пък може да записва гласовите команди, които потребителят дава и да ги изпраща на Microsoft, където изкуствен интелект ги използва за подобряване на гласовото разпознаване.

Какви са новите функции в обновения Windows 10

Могат да се записва и изпращат данни за това как потребителят използва различни приложения в Windows 10, включително сърфирането в интернет и дори писането. Тук е важно да се уточни, че Windows 10 не следи и не записва какво точно пише потребителят, а обръща внимание на други подробности като корекции и грешки, за да подобри системите за поправяне на допуснати грешки.

Освен всичко това, Windows 10 може да използва данните, за да персонализира някои от приложенията. Има опция да се използват данни и за персонализиране на рекламите в приложенията от Windows Store. Операционната система не следи какви клипове и книги чете потребителят, но отчита колко време прекарва в тази дейност.

Софтуерът ще след и и какви файлове търси потребителят чрез вградената търсачка и кои резултати реално кликва. Целта е да се подобри качеството на вградената търсачка/ Потребителят ще има възможност да избира коя от тези функции да разреши или забрани. Освен това Microsoft казва, че ще оптимизира събираните данни на базата на отзивите, които очаква да получи от организации и институции.