Още по темата

Популярното чат приложение WhatsApp обяви, че ще започне да споделя част от данните на потребителите със собственика си Facebook. Новината идва на фона на обещанието на основателя на WhatsApp Ян Коум през 2014 г., че приложението няма планове да събира такива данни, отбелязва в. "Ню Йорк Таймс".

Сега обаче WhatsApp променя позицията си. Чат приложението ще споделя с Facebook телефонния номер на потребителя и обобщени данни за активността на хората като цяло. Facebook ще може да използва информацията, за да подобрява собствените си услуги и да подбира предложения за нови приятелства. Разбира се, данните ще се използват и за подбор на по-релевантни реклами.

"Фейсбук" купува "Уотсап" за 19 млрд. долара

И двете компании подчертават, че няма да имат достъп до съобщенията и комуникацията на потребителите. Те са криптирани и това няма ад се промени. Компаниите обещават и че няма да дават телефонните номера на потребителите на трети лица, включително и на рекламодатели. Потребителите ще имат право да изберат в опциите на WhatsApp да не позволят на приложението да сподели номера им с Facebook. Коум допълва в блога на WhatsApp, че основните ценности и мисия на WhatsApp не са променени.

Въпреки това решението предизвика доста критики. "Много потребители са избрали WhatsApp, а не Facebook, точно защото имаше по-добра защита на данните. Ако Федералната комисия по търговията не се намеси, това означава, че дори когато потребителите избират по-добри услуги, няма гаранция за защита на данните им", коментира Марк Ротенбърг, президент на правозащитната организация "Информационен център за електронната неприкосновеност на личните данни", която е базирана във Вашингтон. Тя ще подаде жалба в комисията заради решението на WhatsApp да споделя данни на потребителите си с Facebook.