Още по темата

От десетилетия има теория, че Вселената е холограмна проекция. Според проучване на международен екип учени, водени от Университета на Ватерло, това може да се окаже реална възможност. Те публикуваха резултатите от своето проучване, според което има конкретни доказателства, че Вселената може да е холограма.

"Представете си, че всичко, което виждате, усещате и чувате в три измерения, включително вашето разбиране за времето, всъщност произлиза от плоско двуизмерно поле", коментира Костас Скендерис от Университета на Саутхемптън пред онлайн изданието PhysOrg.

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

Идеята на холограмата е, че тя използва плоско изображение, за да го проектира в триизмерен вид. Най-простият пример са холограмните стикери, които гарантират автентичността на даден продукт. Според учените Вселената също е кодирана на подобно двуизмерно поле. Те твърдят, че модерните телескопи вече са достатъчно развити и често откриват "скрита" информация отвъд видимия спектър. Тя е останала от самото формиране на Вселената.

С каква скорост точно се разширява Вселената

Как изглеждат Земята и Луната, снимани от Марс

Това е коренно различна идея за съществуването на Вселената спрямо теорията за Големия взрив. Тя се основава на гравитация и цели да отговори на неточностите в Теорията на относителността на Айнщайн, които се проявяват на квантово ниво. Ако Вселената е холограма, това не променя наученото за нея досега, но променя идеята за нейния произход и може да доведе до функционираща теория за квантова гравитация.

Вижте как "Хъбъл" засне засмуквана от черна дупка галактика

Накратко учените се опитват да си изяснят естеството на Вселената на квантово ниво и да направят връзка между квантовата механика и теорията за гравитацията на Айнщайн. Според тях някои от най-семплите квантови теории може да се окажат перфектно обяснение на космическите събития на ранната Вселена. Макар и да звучи по-сложно, според учените всъщност холограмната теория е доста по-семпла и позволява да се проучат и обяснят повече подробности. Всичко това може да отвори вратите към квантовия свят, който все още е сравнително непознат за науката. Учените смятат, че могат да проверят новия модел в рамките на пет години.