Още по темата

"Интернет тролове" е популярно название за онлайн потребителите, които изразяват мнението си по остър и обиден начин. Всъщност, понякога техните изказвания дори не са реалното им мнение, а просто средство за провокации. За други, това е източник на доходи. Според учени обаче абсолютно всеки човек може да стане интернет трол, при това не е необходимо кой знае какво, за да бъде "мотивиран" да го направи, съобщава онлайн изданието Mashable.

Учени от университетите в Корнел и Станфорд са провели проучване, с което казват, че са открили "рецептата" за интернет тролове. Според тях всеки човек може да стане интернет трол, но обикновено проявата е кратка, провокирана от определена ситуация и условия.

Защо хейтът е националния ни спорт

Т.нар. "токсична среда" има определяща роля. В случая като такава са "тролските" коментари, които са превзели дадена дискусия. Когато контекстът на дискусията е движен от интернет тролове, това значително увеличава вероятността човек да се включи в нея по същия начин, казва учените.

Важен фактор е и настроението на човек. Ако той е раздразнен или просто не е в доброто си настроение, тогава вероятността да се включи в дискусията като трол е още по-голяма. Според учените двата фактора вървят ръка за ръка и лесно могат да превърнат всеки човек в интернет трол при определена ситуация.

Разкриха една от най-големите онлайн империи за спам

Специалистите го описват като "спирала на негативност". "Един човек, който се е събудил ядосан, може да създаде искра в някой коментар и това да доведе до спирала от последващи подобни отговори. Лошите разговори водят до още лоши разговори", коментира Журе Лесковец, един от авторите на проучването пред Stanford News. Според учените повечето интернет тролове са "ситуационни", т.е. проявяват се само при определени ситуации. Специалистите дори са открили и времената, когато обикновените хора най-често могат да проявят подобно поведение. Това са вечерите в неделя и понеделник между 22 часа и 3 часа сутринта.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Разбира се, има и хора, за които "троленето" се превръща в постоянно поведение. Ефектът от техните действия понякога може да е доста сериозен върху хората, към които е насочен. За съжаление, няма как тролските прояви да бъдат спрени. Хората единствено могат да се научат да не се поддават на техните провокации, макар че това не е толкова лесно постижимо за всички.