Още по темата

Лабораторните експерименти с животни постепенно могат да останат в историята. В момента всяка година около 20 млн. животни се използват за подобни проучвания. През последните години най-популярни за целта са т.нар. риби Данио, известни още като "риба зебра" заради характерната им украса. Вярвате или не, те имат много голямо генетично сходство с човека, а и могат да се използват за най-различни проучвания. Именно затова са предпочитани от учените.

Учени са на път да създадат сърце от стволови клетки

В 21-ви век обаче не изглежда особено хуманно все още да се използват животни за научни експерименти, въпреки че информацията, която дават е безценна. Затова учените търсят алтернативни методи, които да запазят същата прецизност на резултатите, но и да доведат до значително намаляване на използваните реални животни. Екип от специалисти на Университета на Ню Йорк е постигнал това чрез създаването на виртуална платформа, която симулира рибите Данио.

Какво значение има безсмъртната медуза за науката и човечеството

Проектът започва още през 2015 г., като тогава учените създават първо двуизмерен модел. След това започват да го развиват и днес вече имат 3D модел, който симулира изцяло стила на плуване на рибите, техните движения и характеристики. 3D моделът може да се използва за най-различни симулации, за да се проучва поведението на рибите в различни ситуации. За подобни опити са необходими голям брой риби, но благодарение на виртуалния модел не е нужна нито една и времето на проучвания се скъсява с месеци.

Напредък по руския проект за безсмъртие

Учените казват, че моделът все още не може да замени изцяло всички експерименти. Той обаче може да доведе до осезаемо намаляване на използваните истински риби. С времето ще бъде доразвит и ще може да се използва за все по-голям брой проучвания, включително социално поведение при натурални или предизвикани ситуации.