Още по темата

Грипните вируси са доста коварни, а при неправилно лечение могат да доведат и до много сериозни усложнения. В повечето случаи човек разбира за заболяването твърде късно - когато то вече е в достатъчно напреднала фаза и са се проявили ясни симптоми. Учени от университета на Тексас в Арлингтън работят по устройство, което да открива наличието на грипен вирус в организма още преди да се проявят симптоми, съобщава онлайн изданието DigitalTrends.

Изкуствен интелект открива болести по дъха на пациентите

Устройството, което засега е прототип, работи на принципа на дрегерите за проверка на нивото на алкохол в кръвта. Потребителят поема въздух и издиша в специален сензор. След няколко секунди джаджата съобщава дали е открила следи от наличие на вирус в организма. Тя постига това чрез анализ на издишания въздух и търсене на азотен оксид и амоняк.

Microsoft се надява да лекува рак чрез изкуствен интелект

Подобно ранно известяване за наличие на вирус спомага за бързото взимане на мерки и започване на лечение в истинската ранна фаза на заболяването. Така рискът от усложнения намалява значително, като се съкращава и необходимото време за лечение. Учените планират да пуснат устройството в продажба в аптеките, когато преминат клиничните тестове. То ще има и функция за записване на данните и тяхното изпращане на личния лекар, включително и в реално време за консултация.

Бил Гейтс инвестира в ново лекарство против СПИН

Те допълват, че технологията лесно може да се модифицира и да открива и други заболявания. На устройството могат да се монтират различни сензори, които да проверяват за други вируси, включително Ебола. Освен за наблюдение на личното здраве, чрез него ще могат да се тестват и по-големи групи хора и по-рано и бързо да се откриват признаците за потенциална епидемия.