Още по темата

Сигурно сте гледали поне един филм, в който някой свързва малка USB флашка с компютър и за секунди той излиза от строя. Всъщност, това е възможно да се случи и в реалния свят чрез джаджата наречена USB Kill, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Устройството може да унищожи почти всякаква електроника, която има USB порт. Това включва както компютри, така и банкомати и дори автомобили. Необходимо е просто да се свърже чрез USB порт. Няма нужда да се пускат програми или да се активира отделно.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Вижте снимки на Зукърбърг в нашата ГАЛЕРИЯ

Още със свързването си, устройството започва рязко да зарежда своите кондензатори от захранването на порта и след това също толкова рязко да ги разрежда. Новата версия на USB Kill прави това 12 пъти в секунда и не отнема много време докато платката се повреди.

В стандартния си вид, USB Kill не може да "убива" единствено устройства на Apple. Това обаче става възможно чрез преходник за USB-C, microUSB или Lightning порт.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Устройството струва около 50 евро, като според производителя му е направено с цел компаниите да могат да тестват устойчивостта на USB портовете и да подобряват защитите им. Затова се продава и допълнителен модул, който предпазва устройството и позволява настройка и тест на USB Kill.

Разкриха една от най-големите онлайн империи за спам

Компанията обаче продава и "анонимен" модел на USB Kill, който е в черен корпус без бранд и прилича на най-обикновена флашка. Това е и добро напомняне, че човек трябва да има едно наум, когато позволява на други хора да свързват флашки с негово устройство.