Подобно на Земята, звездите също имат вътрешни трусове. Тъй като звездите са доста по-големи обаче, техните трусове създават звукови вълни, които преминават от тяхната повърхност до ядрото им и обратно, а след това отекват и в Космоса.

Въпросните звуци няма как да бъдат чути директно, заради вакуума в космическото пространство. Вълните, които са резултат от трусовете обаче могат да се видят като промяна в яркостта на светлината, отбелязва онлайн изданието CNET.

Астрономи ще превърнат Слънцето в телескоп

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Именно чрез проследяване на тези промени в яркостта, учените могат да "запишат" вибрациите и да ги пресъздадат в звукова форма. Технологията се казва астеросеизмология и се използва от учените за откриване на допълнителни подробности за звездите. Например тяхната възраст, както и да изчислят каква е скоростта на въртене на ядрото.

Учени ще направят първата снимка на черна дупка

Чрез този метод наскоро астрономи от Австралия са определили ъгъла на въртене на 48 звезди в Млечния път.  Оказало се, че повечето звезди са в синхрон. Близо 70% от звездите в един звезден куп са строго подредени, а не се въртят на произволен ъгъл, казват учените. Според тях това посочва, че инерцията на газовете и праха, от които са се оформили звездите, успешно се е предала на самите звезди.

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

А ето как звучи трус на звезда, пресъздаден по същия метод: