Още по темата

Учени от Университета на Манчестър обявиха, че са създали компютър, направен от ДНК. Специалистите от години търсят начини да използват генетичния код и за други дейности, включително и като компютър, съобщава онлайн изданието Engadget.

Различната комбинация на протеините на ДНК позволява създаването на най-различни функции. Например да се укаже на белите кръвни телца да атакуват определени клетки. Учените дълго време смятат, че е възможно ДНК да се използва и за анализиране на бази данни, информационни масиви, които в момента са трудни за класическите компютри.

Какви са новите функции в обновения Windows 10

Сегашните машини имат определен брой процесори и изчислителна мощ. За да се увеличи тя, трябва да се добавят още процесори или по-мощни чипове. ДНК компютър просто може да порасне и да увеличи молекулите си, за да добави още изчислителна мощ. На теория този процес може да продължава безкрайно. Друго предимство на ДНК компютрите е, че не се нуждаят от твърде специфични условия като при квантовите компютри например и това ги прави по-лесни за създаване и поддръжка.

Microsoft се връща към ерата на настолните компютри

Как да забързаме компютъра си сами

Структурата на ДНК компютрите обаче позволява те да увеличават молекулите си така, че едновременно да бъдат и нула и единица както квантовите компютри. Това ги прави значително по-бързи от стандартните компютри, чийто транзистори могат да бъдат само една от двете стойности в даден момент.

Защо все по-малко хора купуват нови компютри

"Представете си компютър, който търси изход от лабиринт и попада на разделение на пътя наляво и надясно. Стандартните компютри трябва да изберат само един от тези пътища. Нашият компютър не трябва да избира. Той просто може да се репродуцира и да тръгне по двата пътя едновременно и да намери решението по-бързо", коментира пред сп. Popular Mechanics професор Рос Кинг, ръководител на проучването.

Колко струва най-мощният квантов компютър в света

ДНК молекулите са много малки и това прави създаването и на домашни компютри с тях напълно възможно, казват учените. При това само един подобен компютър би бил по-мощен от всички традиционни компютри в света взети заедно и да използва в пъти по-малко енергия, казва Кинг.

За да се случи всичко това обаче има още много работа. Учените за сега не дават подробности на какво точно е способен техният ДНК компютър. Също така не е ясно как ще се поддържат тези ДНК молекули. Въпреки това учените са уверени, че най-трудната част от проекта е преминала успешно и създаването на ДНК компютри наистина е възможно.