Още по темата

Астрономи са открили двойка новоформиращи се планети, които обикалят около новоформираща се звезда, съобщи американската Национална астрономическа радио обсерватория. Досега почти всички наблюдения на екзопланети около звезди са били около напълно формирана звезда и завършена планетарна система.

Учените са открили звездата HD 163296 чрез системата ALMA. Звездата е много млада и все още не е завършила процеса по формирането си. Въпреки това в нейния протопланетарен диск са открити две планети с размерите на Сатурн.

Как ще преживее религията откриването на извънземни

Протопланетарният диск на звездите съдържа газове и прах, които остават в процеса на тяхното формиране. Смята се, че именно от него се формират и самите планети. Когато младата звезда е готова, нейният слънчев вятър разпръсква протопланетарния диск.

В проучванията на HD 163296 обаче, астрономите са открили три ясно изразени кръга. Първият е на разстояние приблизително колкото от нашето Слънце до Нептун. Другите два са още по-далеч спрямо мащабите на Слънчевата система.

Учени откриха най-кръглия обект във Вселената

Анализ на външните кръгове показва, че те са дело на две оформящи се планети, които обикалят на голямо разстояние от звездата. Сензорите на ALMA обаче не откриват планета в най-близкия кръг. Това не е гаранция, че няма и трета планета, но може да означава, че нещо друго е изчистило газовете и прахта в този регион.

HD 163296 е на възраст около 5 млн. години и е два пъти по-тежка от Слънцето. Тя се намира на около 400 светлинни години от Земята в района на съзвездието Стрелец. Откритието е полезно за астрономите, защото ще им даде още полезна информация и преки наблюдения върху процеса на формиране на звезди, планети и планетарни системи.