Още по темата

Един от големите въпроси пред астрономите е дали някога е имало живот на Марс. Планетата надали някога е имала условия за живот като земните, но може би е имало организми, които са могли да живеят и на много по-сурови условия. Според учени от Университета на Арканзас действително има такива микроби, при това тук на Земята, съобщава НАСА.

Учените са открили микроби, които наричат метаногени. Те живеят в червата на добитъка и са в основата на производството на метан. Те не се нуждаят от кислород или светлина, за да съществуват.

НАСА откри още индикации за вода и кал на Марс

Учените са провели експеримент с тях, като са отгледали колонии от микробите в лаборатория и в смеси на различни течности, за които се предполага, че някога е имало на Марс. Освен това специалистите са пресъздали точното атмосферно налягане в различни дълбочини на почвата на Марс и са симулирали огромните температурни амплитуди на Червената планета.

Как изглеждат Земята и Луната, снимани от Марс

Ето ги първите снимки на Марс от Европейската мисия

Експериментът е продължил близо година. В него са използвани 4 различни вида на микробите. Учените са установили, че и четирите вида могат да оцелеят при тези условия в рамките на 3 до 21 дни. Според тях това е достатъчно, за да се смята, че е възможно да има организми, които да оцелеят при условията на Марс или други планети. Разбира се, това не е доказателство, че действително е имало живот, на Марс, но е още един признак, че това е възможност, която не бива да се отхвърля.