Още по темата

Учените по света и в момента водят дискусии дали човечеството ще може да се развива без роботи. Някои обаче ги интересува и обратното - могат ли роботите без хора и как ще се справят в такава ситуация. Затова компанията Codame и направила робот-социопат, който е програмиран така, че да избягва всякакъв контакт с хора и дори други роботи.

Netflix очаква роботите да са ѝ абонати и да гледат филми

Ако работите тези професии, май е време да ги смените

Роботът се казва ShyBot и е направен по идея на италианската дизайнерка Норма Жеан. Тя казва, че роботът е базиран на алгоритъм, който е специално направен така, че да избягва човешката перспектива. Наскоро роботът е прекарал няколко дни в пустинята на Калифорния напълно изолиран.

Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

ShyBot се оказал толкова антисоциален, че дори избягвал и дроновете, които са изпратени, за да го снимат от разстояние. Той е бил следен чрез GPS и вградена камера, която е предавала пътуването му на живо до художествена галерия в Сан Франциско като част от изложбата на Жеан. Това е част от нейната концепция - машина, която е свободна от човешките гледни точки, които да определят нейното съществуване.

SHYBOT from CODAME on Vimeo.

Проектът е и своеобразен опит да се провери дали човек и робот могат да имат нещо общо по отношение на емоции. Емоциите са плод на мисълта, а роботите (все още) не мислят, а просто изпълняват заложени команди. Дали изкуственият интелект ще може да проявява емоции? Как би се отразило това на отношенията между робот и човек? Това са въпросите, които Жеан се надява да повдигне чрез ShyBot.