Още по темата

Много се говори за предимствата и ползите, които модерните технологии носят на обществото и обикновения човек. Проучване на Европол обаче припомня, че технологиите имат и тъмна страна, отбелязва БиБиСи.

В проучването си, Европол заключва, че модерните технологии вече са в основата на всички сериозни престъпления. Все повече престъпни групи използват технологиите както за извършване на престъпления, така и за финансирането им. Агенцията казва, че широката употреба на технологии от престъпните организации е най-голямото предизвикателство за полицията.

5 съвета за по-сигурни пароли

Разкриха една от най-големите онлайн империи за спам

Европол казва още, че следи около 5000 отделни международни организирани престъпни групи. Те се занимават с най-различни престъпления - от дребни кражби до големи мултинационални организации, които генерират печалби, равняващи се на тези на най-големите международни компании. И докато целите и методите на престъпните групи са различни, това, което ги обединява, е все по-голямото разчитане на технологиите, казва Европол.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Някои групи използват технологиите, за да "изпират" парите си или за документни измами. Други разчитат на технологиите за онлайн продажби и измами, чрез които да финансират други престъпления. Все повече групи организират и все повече киберпрестъпления с виртуални откупи, кражби на банкови данни и дори продажби на наркотици. В доклада се казва, че тези дейности все повече вече са смесени с други престъпления. При това повечето престъпни групи намират начини как чрез технологиите да печелят повече от същите престъпления, казва Европол.

Агенцията дава за пример, че все по-често престъпници използват дронове, за да транспортират наркотици или за наблюдения. Крадците пък разчитат все повече на социалните мрежи, за да набелязват жертви и да следят кога ще пътуват, за да могат необезпокоявано да ограбят домовете им. Всичко това увеличава възможностите пред престъпниците и има своето отражение в увеличаването на престъпността в много европейски държави, заключва Европол.