Светлинните мечове са само един от елементите, които правят "Междузвездни войни" толкова популярни вече десетилетия. Според известния астрофизик Нийл деГрасе Тайсън, светлинните мечове могат да бъдат реалност, но той не вижда смисъл.

Тайсън има своя видео рубрика за онлайн изданието Tech Insider, в която често обсъжда подобни авангардни теми. "Наскоро влязох в Twitter спор с Браян Кокс. Написах, че може да се направи светлинен меч, който разрязва предмети, но няма да може да се биеш с други светлинни мечове, защото и двата са от светлина и ще минават един през друг", казва Тайсън.

"Тогава той каза, че при достатъчно голяма енергия ще се създадат гама лъчи. Те имат силово поле, което ще взаимодейства с това на други лъчи и може да се провеждат битки със светлинни мечове. Това наистина е така. Обаче, при положение, че имаш и лазерни оръжия, защо ти е да се биеш с мечове?", коментира Тайсън.

Всъщност, според Тайсън човечеството може да не доживее бъдеще, в което има лазерни оръжия. По-рано тази година той прогнозира, че човечеството може да не съществува след 500 години, ако продължава със сегашния темп на развитие. Причината е, че след 500 години населението на Земята ще е толкова голямо, че за хората ще има място колкото да се наредят един до друг.

Според Тайсън решенията са или човечеството да колонизира още една планета, например Марс, или да измисли вертикални градове, които да се издигат на километри във въздуха и под земята. Според него това ще са това по-интересни изобретения отколкото оръжията.