Още по темата

Една от целите на компанията SpaceX на Илон Мъск е да извършва комерсиални космически полети. Изглежда тя е на път да я реализира, като обяви, че е започнала работа по подготовката на първия си полет с космически туристи, съобщава онлайн изданието SlashGear.

Полетът е планиран за 2018 г., но все още има няколко важни задачи, които трябва да се реализират преди това. Първо, двамата космически туристи трябва да преминат сериозна физическа подготовка и след това физически и медицински прегледи, за да получат разрешение да летят в космоса.

SpaceX иска да изведе 4425 сателита около Земята

Освен това обаче, SpaceX трябва да завърши разработката и тестовете на ракетата и капсулата, които да реализират полета. По-късно тази година компанията ще тества новата си ракета Falcon Heavy, както и капсулата Dragon Version 2. Тя е базирана на сегашната капсула Dragon, която се използва за доставки на провизии до Международната космическа станция (МКС). Новата версия ще има седалки и възможност да превозва хора, като целта ѝ е да се използва за астронавтите на МКС.

Едва след като успешно преминат всички тестове, включително поне един полет на Dragon 2 с екипаж, космическите туристи ще могат да реализират мечтата си. За сега SpaceX не разкрива самоличността на желаещите. Компанията не казва и колко ще струва тяхната космическа екскурзия, но казва, че двамата туристи вече са платили солидни депозити. Тяхната разходка ще включва полет и обиколка на Луната, след което ще се завърнат обратно на Земята.

10 от най-откачените неща, в които вярва Илон Мъск

SpaceX планира да изстреля ракетата с капсулата от площадката 39A близо до Кейп Канаверъл, от която са потегляли и мисиите Apollo на НАСА. Повече подробности за космическата разходка се очакват едва след като бъде сигурно, че тя ще се реализира. За SpaceX успехът е важен не само, защото може да отвори вратата за още космически туристи, което е нейна цел.

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

Самата мисия ще помогне на компанията да събере важна информация за крайната си цел - полет с хора до Марс. Желанието на Илон Мъск е това да се случи още през 2022 г., което не оставя много време за тестване и подготовка на най-амбициозната мисия в историята на човечеството.