Още по темата

За два дни София се превърна в дигиталната столица на Европа. Webit.Festival’16 доведе елита на ИТ индустрията в „София Тех Парк” на 19 и 20 април.

Във форума се включиха 5000 участници от над 70 страни. Сред тях са инвеститори, директори, специалисти от сферата на предприемачеството, маркетинга и информационните технологии.

На централната сцена говори президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула и ръководителят на фондация Webit Пламен Русев.

Презентации направиха директори и специалисти от „Интел” (Intel), „Акамай Тех.” (Akamai Tech.), „БитТорент” (BitTorrent Inc.), „Виза” (Visa), „Мастъркард” (Mastercard), „Филипс” (Philips),  „Си Ен Ен Мъни” (CNN Money), „Ню Йорк Таймс”(The New York Times)  и много други глобални брандове.

Сред лекторите беше и Христо Христов, главен изпълнителен директор на „Нетинфо“ (Netinfo), водещата дигитална медийна компания в България.

Президентът на страната и кметът на София заявиха, че държавата твърдо застава зад развитието на ИТ бизнеса.

„При сегашното развитие в дигиталния свят е нужен скок на Европа, като този на Стефка Костадинова. Тя скочи толкова високо, че 28 години никой не може да я стигне. Такъв скок е нужен на Европа. България е бъдещето на Европа. Континентът има нужда от крилата ни”, коментира Пламен Русев при откриването.

„Следващият Бил Гейтс може да се роди в България и никой не може да ме убеди в обратното“, добави той. „Бъдещето е предизвикателство, но то зависи от нас - хората“.