Още по темата

Samsung си постави доста цели с новия Galaxy S8. Компанията обяви, че иска да прокени начина, по който хората използват смартфона си. Това включва и дори превръщането му в основен настолен компютър на потребителя.

Новият Samsung Galaxy S8 не се дефинира от правоъгълника

За целта Samsung ще продава допълнителната докинг станция Dex. Чрез нея S8 ще може да се свързва с монитор, клавиатура и мишка. Това автоматично ще активира т.нар. десктоп интерфейс на телефона. Той създава стартово меню, прозорци и иконки и прилича на смесица между Windows и Android.

Юбилейният iPhone ще бъде значително по-скъп

Идеята - потребителят ще може да използва приложенията на телефона си като на компютър.

Това включва обработка на документи, снимки, гледане на филми и играене на игри. Това е концепция, която от години е сред целите на производителите на мобилни телефони. Последният подобен опит е на Microsoft с функцията Continuum на Windows 10 Mobile.

Новият Android O обещава значителни промени

Android изпреварва Windows за най-популярна платформа

Samsung полага доста внимание към тази функция. Dex разполага с портове за HDMI, USB-C, USB 2.0 и LAN. Има дори и вграден вентилатор, който да охлажда телефона и да го предпази от прегряване. Докато е свързан с Dex, S8 ще може да се зарежда и да използва LTE връзка за интернет. Могат да се водят и разговори.

Компанията казва, че нейните собствени приложения вече са оптимизирани и автоматично ще адаптират интерфейсите си, когато Dex е свързан. Освен това допълва, че Microsoft и Adobe също ще предлагат оптимизирани версии на Office и Lightroom.

Легендата се завръща - Nokia 3310

И докато всичко това изглежда доста практично, то има своите ограничения. Дори и в комбинация с Dex, Galaxy S8 не може да се използва за класически игри и програми за компютър. Функцията може да е практична за потребители, които работят най-вече с текстове, документи и имейли и не са особени почитатели на игрите.

Моделът на смартфона разкрива характера на човека

По-големият проблем на Dex е цената му. Макар Samsung да не я обяви официално, очакванията са, че тя ще е около 150 долара, което прави добавката доста скъпо удоволствие. Отделно човек ще трябва да има още монитор, клавиатура и мишка. Така общата цена набъбва доста и конкурира доста компютри и лаптопи от нисък клас. Все пак това е интересна концепция, която ако предлага повече функции и малко по-ниски цени, може да се окаже сравнително популярна.