Още по темата

Може ли да напуснеш работата си, защото работодателят ти предлага твърде много пари? Оказва се, че е напълно възможно. Специалистите понякога получават толкова големи възнаграждения и допълнителни бонуси, че от един момент просто вече нямат нужда да работят или предпочитат да започнат собствен бизнес. Точно това се случва в дъщерната компания Waymo на Google, която разработва автономните автомобили, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Оказва се, че някои от топ служителите на Waymo правят точно това. В опита си да ги задържи да не напускат, Google им е предложила щедри бонуси при най-различни условия. Обикновено те са за постигнати цели в работата. Един от бонусите е голяма сума в съответствие с пазарната оценка на компанията. Колкото по-висока е оценката, толкова по-голям бонус. Изглежда като идеална причина да останеш възможно най-дълго.

Интернет империята на Google в цифри

Apple разработва услуги с добавена реалност за iPhone

За някои от служителите обаче, дори и в момента, въпросният бонус е твърде щедър. Той може да бъде взет при напускане на компанията. В САЩ популярни са допълнителните бонуси при напускане на компанията, както и даване на акции от нея с цел служителят да е мотивиран да остане по-дълго, за да спечели повече.Тази бонус схема Google явно се оказва твърде щедра и Waymo вече е загубила някои от най-добрите си експерти, които са напуснали само, за да вземат бонусите. Някои от тях след това дори са създали свои компании за автономни автомобили. Това всъщност е честа практика в Силициевата долина, като много хора работят в големите компании докато съберат достатъчно пари и контакти, за да започнат свой стартъп.

Google възстановява неясни снимки като по филмите

Според агенция Bloomberg многото пари не са единствената причина за напускането на повечето служители, но имат доста решаваща роля. За сега няма информация колко високи са въпросните бонуси, а и Waymo отказва коментар по темата. Служителите също не коментират очевидно твърде голямата щедрост на работодателя си.