Още по темата

Топ служители на Белия дом са станали жертва на британец, който се самоопределя като "имейл шегаджия", съобщава CNN. Мъжът дори успял да заблуди отговорникът по киберсигурност на Белия дом и да вземе неговия личен имейл адрес.

"Имейл шегаджията" се представил за Джаред Къшнър и поканил отговорника Том Босерт на банкет в края на август с обещанието за храна с качество, "което най-малкото може да се сравнява с тази, която ядохме в Ирак".

Хотелите на Тръмп станаха жертва на хакери за трети път

Правителствени сайтове в САЩ: "Обичам Ислямска Държава"

Босерт приел поканата и без да му е поискан написал и личния си имейл адрес за по-нататъшна комуникация. Имейлите са предадени на CNN от въпросния шегаджия. Той твърди, че е изненадан, че Босерт му е отговорил като се има предвид длъжността му. От белия дом са потвърдили случилото се и допълват, че провеждат вътрешно разследване.

Мюсюлманките в САЩ - правителството ни шпионира

Анонимният мъж твърди, че целта му е била да се пошегува, а не да извършва киберпрестъпление. Той казва, че е комуникирал и с Антъни Скарамучи в събота, ден след неговото напускане на поста директор на комуникациите на Белия дом. За целта се представил вече уволнения шеф на администрацията на Белия дом Рейнс Прибус и започнал спор с него за поведението му.

Мъжът успял да открие имейлите и на други топ съветници и служители на Белия дом. Той дори писал и на синовете на Доналд Тръмп. Доналд Тръмп-младши обаче усетил, че има нещо нередно и му е отговорил, че е уведомил полицията.

Шегаджията има профил в Twitter, където публикува извадки от разговорите си и с известни бизнесмени, политици. Според бившия специалист по киберсигурност на ФБР Адам Малоун, случая е класическа фишинг атака, която цели да заблуди потребителя и да го накара да разкрива лична информация. Това е най-разпространеният метод за измама в интернет и ако не се внимава, от него не е защитен никой дори и специалисти, допълва той.