Още по темата

Uber изглежда е компания, която е абонирана за спорове и проблеми. Ново видео, което беше публикувано от агенция Bloomberg показва изпълнителния директор на компанията Травис Каланик, който спори и обижда свой служител. Причината - служителят не е доволен от действията на компанията и ги критикува, но това никак не се харесва на Каланик.

Видеото показва Каланик, който използва услугата Uber Black, която предлага само луксозни автомобили. Първоначално видеото започва съвсем обикновено. Каланик е в компанията на две жени и се шегува и забавлява. Шофьорът го разпознава и в края на пътуването го заговаря.

Google и Uber в остър съдебен спор заради автономните коли

Първоначално разговорът започва съвсем любезно. Шофьорът, който се казва Фаузи Камел, критикува политиката на Uber и казва, че компанията само вдига изискванията си, но намалява цените. Каланик твърди, че това не е така. Камел обаче отговаря по-емоционално, че е загубил 97 000 долара и е банкрутирал заради Uber, което ядосва Каланик. Той използва няколко обидни думи, че това са глупости и накрая казва: "Някои хора не харесват да поемат отговорност за собствените си провали. Те обвиняват друг за всичко в живота им. Късмет!", казва Каланик затваряйки вратата на колата със силен трясък. Камел обаче му отговаря, че с подобно поведение няма да стигне далеч и също му пожелава късмет.

Мъж съди Uber, защото услугата довела до развода му

В рамките на часове Каланик беше залят от критики от инвеститори и анализатори. Някои от тях дори го призоваха да напусне. Според Рафат Али, основател на компаниите paidContent и Skift, Каланик трябва да напусне, защото няма път напред след подобно поведение. Медиите също критикуват Каланик. Специализираното технологично издание CNET казва, че видеото показва човек, който мисли за себе си, че винаги е прав и не търпи друго мнение. Критикува го и за недопустимо поведение на изпълнителен директор.

Самият Каланик явно също съзнава проблема. В нетипичен за него стил няколко часа по-късно той се извини с отворено писмо. В него той казва, че го е "срам" от поведението си и няма оправдание. "Видеото ясно показва, че критиките, които получаваме са силен знак, че аз трябва коренно да се променя като лидер и да порасна. Това е първият път, в който признавам, че имам нужда от лидерска помощ и смятам да я потърся", коментира Каланик.