Още по темата

Граничните власти на САЩ са започнали нов тип проверка на влизащите без визи в страната. Те следват предложение от юни т.г., което предвижда влизащите временно без визи в САЩ да въведат адресите на профилите си в социалните мрежи, съобщава онлайн изданието Politico, цитирано от The Verge.

Зукърбърг отрече Facebook да е повлияла на изборите в САЩ

Новата проверка се прилага от вторник. Тя е насочена само към хората, които влизат в САЩ без визи. Целта ѝ е да се "идентифицират потенциални заплахи".

Детективи разкриват измами чрез социалните мрежи

За момента въвеждането на тези данни е доброволно. Затова тези, които откажат да дадат адресите на профилите си в интернет, няма да получават моментален отказ да влязат в САЩ. Остава неясно каква информация се проверява в профилите и дали откритото в нея ще има значение за решението на съответния граничен служител дали да пропусне въпросния човек да влезе на територията на страната.

Правозащитни организации и The Internet Association, която представлява множество големи компании, включително Facebook и Google, се обявиха против новата мярка. Те я обявяват за нарушаване на неприкосновеността на личното пространство и свободното слово.

Според тях мярката ще накара хора от Близкия Изток да се чувстват принудени да въвеждат данните си от страх да не бъдат сметнати за терористи. Липсват и ясни правила и условия за използването на данните, казват асоциациите. Няма и гаранции, че няма да има злоупотреби с информацията.