Харесвате програмирането? Обичате наградите? Обожавате забавлението? Участвайте в СофтУниада и ще получите всичко това в дози по много.

СофтУни организира своето първо програмистко състезание, в което ще се включат ентусиасти от цяла България. Съревнованието ще се състои на 9-ти и 10-ти януари 2016 г. На него ще можете да се изявите както индивидуално, така и в отбор с умните си приятели. Няма ограничения за записване, а единственото изискване към участниците е да имат мотивация и да не спират да се забавляват.

Категориите ще бъдат две: „Състезателно програмиране“ и „Уеб и софтуерна разработка“. Бъдете сигурни, че никой няма да ви попречи дори и ако пожелаете да се запишете в двете от тях. Ограничаването на дозите програмиране в СофтУниада е забранено!

Ще има две възрастови групи: младша – до 16 години, и старша – над 16 години. Но ако в отбор участва и един член над 16-годишна възраст, то екипът автоматично се прехвърля към старшата група.

СофтУниада ще бъде открита със „Състезателното програмиране“, което ще се проведе още първия ден – 09.01. То ще се състои в решаването на 10 алгоритмични задачи – 5 на по-ниско ниво и 5 по-сложни. Времето, с което ще разполагате, е 5 астрономически часа, а оценяването ще се случва на момента чрез автоматизирана система за проверка. На тази част от състезанието ще можете да се явите само индивидуално, но за опора ще ви бъде позволено да използвате всякакви помощни материали – книги, учебници, Интернет. А приятелите ви биха могли да ви подкрепят морално, докато откриват други вълнуващи занимания на СофтУниада.

Източник: СофтУни

Едно от тях ще бъде първата ИТ мобилна „стая за бягство“ на Плейтех България – Codescape. Вероятно вече сте чували за така наречените escape rooms, но тази със сигурност ще ви изненада. Времето тук е още по-ограничено – вместо с традиционния час, ще разполагате с едва 15 минути, за да решите всеки пъзел, да разкриете всяка загадка. Съберете още трима приятели (общо не трябва да надвишавате 4-ма) и смело се изправете срещу предизвикателството.

10-ти януари ще бъде посветен на отборния дух. Тогава ще се проведе двубоят по „Уеб и софтуерна разработка“. На него бихте могли да участвате отново сами, но тръпката би била в пъти по-силна, ако имате съотборници, с които взаимно да се мотивирате и да си помагате. Позволени са до трима участници в екип. Задачата ви ще бъде да разработите уеб/ софтуерно приложение. Самата разработка на проекта се случва преди това, като на 10-ти януари се състои представяне и защита пред жури.

И най-приятната част – Наградите! Всеки от победителите в „Състезателното програмиране“ (по един от двете възрастови групи) ще се прибере вкъщи с чисто нов дрон. В категория „Уеб и софтуерна разработка“ ще бъдат връчени 3 награди по 400 лв. СофтУниадецът, който се представи най-добре по време на двата дни, ще бъде възнаграден със специална награда – лаптоп. А пък ucha.se ще възнагради победителите от двете категории с 1-годишен безплатен абонамент за всичките си образователни материали.

СофтУниада би могла да даде начален тласък и на професионалното ви развитие в софтуерния и ИТ свят. Някои от най-добре представилите се състезатели ще получат предложения за работа или стаж в изявени софтуерни компании. От друга страна, може да се окаже началото на по-задълбоченото ви софтуерно образование, тъй като 10-ма участници ще получат стипендии за безплатно обучение в СофтУни.

Всеки, посетил СофтУниада, ще си тръгне с безброй щастливи спомени, участниците и с подаръци и сувенири, а победителите – с медали, купи и сертификати.

Записването е отворено до 20 декември 2015 г.